Häpnadsväckande krasch för Team New Zealand i America's Cup!

Det är minst sagt en spektakulär syn när en foilande 75-fotare tvärstannar och kapsejsar. Se videon och få svar på hur stor skada det blev på båt och besättning. 

Övningsracen pågår för fullt inför America’s Cup på Nya Zeeland och igår blåste det ordentligt.

De hittills ganska överlägsna Nya Zeeländarna mötte jumbo-gänget på Team Ineos UK och fick pisk på mer än en sätt.

På en undanvind med farter långt över 40 knop kom Nya Zeeländarna ut från en gipp med lite väl aggressiv vinkel, varpå de tappade lyft från bärplanen. Fören dök och det tog tvärstopp.

Det har hänt tidigare för Team New Zealand och varit väldigt nära för till exempel American Magic men det har inte tidigare hänt under ett race.

Tidigare jumbostämplade Team Ineos verkar ha fått upp farten, åtminstone i hårdare vindar, vilket är glädjande och spännande inför den stundande fortsättningen av America’s Cup. Samtidigt visar Team New Zealand att de också har svagheter.

Det ser smått katastrofalt ut. Men lika spektakulär som kraschen var, lika otroligt var det hur snabbt de lyckas räta upp båten och, vad det verkar, få den att fungera igen.

Här får vi se vurpan från en annan vinkel.

När förra generationens AC-båtar kapsejsade, alltså 50-fots katamaranerna som seglades på Bermuda, så var det en mindre katastrof som ofta innebar ett enormt arbete för lagets båtbyggare. Här verkar de än mer komplicerade och mycket dyrare 75-fotarna faktiskt vara bättre.

Se mer på www.americascup.com och www.emirates-team-new-zealand.com.