Dödsolycka på video och rekordplaner

Översvämningar är ett faktum och det finns redan videor där människor utmanat ödet och spolats bort. Samtidigt planerar surfare att ge sig på rekordförsök…

Lågtrycket Herkules drar in svinkalla vindar över USA och har redan knuffat igång vindarna på Atlanten. Det är minst sagt ett vädersystem utöver det vanliga. Det spås till och med kunna bli minusgrader på Hawaii, allt medan vi här i norden har plusgrader. Världen upp-och-ner alltså.

Men redan nu har Herkules ställt till med oreda. Kallfronten knuffar igång starka vindar och stora vågor framför sig. Igår drog vågorna in över Azorerna (se bilder här) och idag rullade de in över bland annat Portugal, Storbritannien och Södra Frankrike.

I Storbritannien har tre personer omkommit och en stor ikonisk klippformation har rasat ner i havet. Dailymail har fler fakta och många bilder.

Den här videoupptagningen är från Biarritz där några nyfikna själar inte förstår allvaret och står kvar för länge på utkiksplatsen när vågorna slår över klipporna. Personerna längst ner i bild träffas av vågen och sägs inte ha återfunnits.

Massor av folk samlas längs kuststräckorna även i Portugal, utan att förstå allvaret.

Samtidigt som byggnader rasar och kuststäder översvämmas planerar världens galnaste storvågssurfare nya rekordförsök. I november 2011 satte Garrett McNamara rekord och i mars 2013 kunde vi återigen berätta om ett surfrekord från portugisiska Nazaré. Enligt många var det världens största vågor som gjorde det möjligt. Nu ska vågorna bli ännu större.

Surfsajten Thesurfchannel har gjort en intervju med en erfaren meteorolog på amerikanska TV8

– Det är den största storm jag någonsin sett på Atlanten. Den bygger nu upp sig och vågorna kan bli ännu större än i ”The perfect storm”.

Den stormen svepte in över USA 1991 och enligt wikipedia dödades 13 personer och skador för 200 miljoner dollar orsakades.

Meteorologen fortsätter:

– Vågorna lär bli mycket större än vad vi har sett vid Nazaré senaste två åren. Förbered er för extrem surfing och hoppas ni inte dör. Och hoppas att ni inte har några vänner ombord på båtar i Nordatlanten.

Läs hela intervjun.

 

I de här två inslagen berättar profesionella storvågssurfaren Garrett McNamara mer om upplevelsen att surfa enorma vågor.