Förmodat rekord och nära-döden-olycka

Världseliten i storvågssurfing var på plats i portugisiska Nazaré när de enorma vågorna rullade in under måndagen. En kvinnlig surfare var nära att drunka medan en annan förmodas ha klarat den största vågen i historien.

Det verkar råda delade meningar om det var det brasilianska heltidsproffset Carlos Burle eller brittiske Andrew Cotton som surfade den högsta vågen. Den sistnämnde har inte lyckats ta steget till att bli en sponsrad heltidssurfare utan försörjer sig som rörmokare och livräddare.
Båda är småbarnsföräldrar som inte kan tänka sig ett liv utan surf.

Amerikanen Garret McNamara håller världsrekordet med en våg som mätte 23,74 meter. Gårdagens vågor sägs ha varit mellan 24 och 30 meter höga. Lustigt nog var det McNamara själv som såg till att Andrew Cotton fångade vågen. Han drog in honom i vågen med en vattenskoter, vilket är enda sättet att kunna surfa på dem. Att paddla går alldeles för långsamt.

 

Lika lyckosam var inte Maya Gabeira från Brasilien, en 26-årig kvinnlig surfare som haft världsrekordet i jättevågssurfing i fem omgångar. I ett av sina rekordförsök bröt hon vristen och förlorade medvetandet. Hon spolades upp på stranden och kunde föras till sjukhus där hon nu friskförklarats men är kvar för observation.

Innan olyckan surfade hon dock en våg som för sjätte gången förväntas ge henne vinsten i den kvinnliga kateogorin i Billabongs XXL mega-wave tävling.

Carlos Burle lever för surfing och är på ständig jour för att åka till något av världens hörn som förväntas få bra vågor.