Dödshopp – helgalna språng från hisnande höjder

Dödshopp. Bara namnet säger en del om sporten och frågan är om det inte är precis så galet som det låter? Här en video från VM-kvalet i Saltsjöbaden.

Dodshopp_Saltsjobaden
Dödshopp. Bara namnet säger en del om sporten och frågan och frågan är om det inte är precis så galet som det låter? Här en video från VM-kvalet i Saltsjöbaden.

Ett gäng dödslängtande äventyrare som helt och hållet saknar konsekvenstänkande – skulle man kunna tro. Men skenet bedrar då startfältet i VM-kvalet i Saltsjöbaden bestod av vältränade atleter. Alla med målet att ta sig hela vägen till VM i Norge.

En av dem var Joel Rydell som deltog för fjärde gången och som representerade Sverige i VM för två år sedan.

Fler våghalsar in action:
Livsfarliga trenden från Tiktok – fyra döda av ”boatjumping”
Stolleprov – kitehopp över Brighton Pier

”Hundra procent gäller”

– Det som lockar med dödshopp är hela upplevelsen. Det är en individuell sport där det är hundra procent som gäller. Fartfyllt på det viset att om du inte ger allt så kan det ju sluta dåligt, säger han till Nacka Värmdö Posten.

Se videon från Saltsjöbadens VM-kval i dödshopp.

Bäst av alla lyckades dock norrmannen Jørgen Tjølsen Borgly som knep förstaplatsen framför Sveriges Martin Agerstig. Utmärkande för sporten är också att den lockar många unga deltagare och på tredje plats kom tolvårige (!) Herman Thrane Solstad.

Viktigt med ”räkan”

Enkelt förklarat går det hela ut på att man ska slänga sig ut från ett hopptorn (12 meter högt i Saltsjöbaden) och för att så nära vattenytan som möjligt vika ihop kroppen i landningspositionen ”räkan”.

VM-kval äventyret från deltagaren Joel Rydells synvinkel.

Just denna sista detalj – att avsluta med ”räkan” är verkligen att rekommendera. Om inte för domarbedömningens skull så för hälsans.

Se videoklippen!