Livsfarliga trenden från Tiktok – fyra döda av ”boatjumping”

Brist på vett säger vissa; kul grej för sociala medier säger andra. Tiktok-trenden ”boatjumping” har blossat upp i USA och krävt flera liv under det senaste halvåret.

Under de senaste sex månaderna har fyra personer mist livet i vad man misstänker är en typ av utmaning på det sociala mediet Tiktok.

Det är inte första gången som Tiktok-trender ifrågasätts och det av rätta enligt många. En av de mer nytillkomna trenderna är en utmaning som går ut på att hoppa av båtar i hög fart. Ofta trimmas motorn och de våghalsiga båtfararna hoppar rakt ut i kölvattnet bakom båten.

Trenden är inte något som blossat upp ur intet utan något som pågått under de senaste åren. I USA har man dock sett att det farliga beteendet ökat allt mer under de senaste månaderna.

De faktiska dödsfallen som finns förknippade med utmaningen har alla varit kopplade till nackskador. Ett faktum som är föga förvånande då whiplash-effekten från att falla i vattnet i högre hastigheter är enorm.

Krävt flera liv under det senaste halvåret

I videoklippen är det ofta unga människor som med stor sannolikhet inte är medvetna om de risker som förknippas med att falla ur en båt. I delstaten Alabama har man kunnat se fyra direkta kopplingar mellan så kallad boatjumping och dödsfall på sjön under det senaste halvåret. Myndigheter i delstaten har nu utfärdat en hård och minst sagt kategorisk varning till alla som överväger att testa på trenden:

– Gör det inte, det är inte värt att dö för.