Dieseln kan komma att kosta 30 kronor per liter

Dieselpriset-rekorddyrt
Priset på diesel skenar och har höjts med åtta kronor på bara ett år.

Det rekorddyra priset på drivmedel skapar en orolig tillvaro för skärgårdsbor som är beroende av sina båtar för att få vardagen att fungera.

Försäljningen av elbilar slår nya rekord. Till sjöss är dock omdirigeringen till eldrivna fordon inte lika enkel. Nu höjs röster från såväl företagare som boende ute i skärgårdarna om en ohållbar situation.

Elbåtarna dröjer

Det finns som bekant eldrivna båtar även om andelen är försvinnande liten och än lär det dröja innan eldrivna båtar blir en vanlig syn på fjärdarna och i hamnarna.

Priserna skenar

Den stora anledningen till de skenande bränslepriserna är ökade krav på inblandningen av biodrivmedel, den så kallade reduktionsplikten, som nu gjort att dieselpriset nu nått rekordhöga 22 kronor per liter. Något som kan jämföras med ett pris på 15,50 kronor per liter för bara ett år sedan.

30 kronor per liter?

Som om inte detta vore svettigt varnar tidningen Auto Motor & Sport för ett dieselpriset snart kan komma att kosta 30 kronor per liter:

Sverige har ett undantag från EU:s krav på att miljöbränslen ska beskattas, men regeringen väntar sig inte att få någon förlängning. Därför föreslår de att etanol/bensin-bränslet E85 får samma skatt som bensin (6,74 kr/l) och att dieselbränslena ED95, FAME och HVO100 beläggs med dieselskatt (4,74 kr/l) den 1 januari 2023. Med dagens bränslepriser innebär detta att E85 kommer att kosta omkring 23 kronor litern och HVO hamnar på närmare 30 kr per liter, skriver de på sin nätupplaga Mestmotor.se.

Se också:
Sverige får världens högsta bränslepriser!
Stora problem med nya bränslet till båtmotorer – hävdar sjömackarna
Nytt biobränsle på båtmacken – 78 procent förnybar