Därför kör Kustbevakningen som dårar de kommande veckorna

Nu i veckan och ett par veckor framöver kommer Kustbevakningen att genomföra en höghastighetsutbildning i Stockholms skärgård. Nu ger myndigheten en förvarning om att det kan upplevas som buskörning.

kbvhoghastighetsovning-kustbevakningen-ovning
Vecka 37, 38, 42 och 43 håller Kustbevakningen högfartsutbildningar i Stockholms skärgård.

Den som vistas i Stockholms skärgård under veckorna 37, 38, 42 och 43 kan komma att mötas av Kustbevakningens båtar körandes i ilfart. Men låt inte deras plötsliga girar, snabba accelerationer och kraftiga fartreduceringar lura dig.

Allt har sitt syfte.

– För utomstående kan det uppfattas som dåligt sjövett men det finns en tanke bakom varje sväng och fartökning, skriver Kustbevakningen på sin hemsida.

Anledningen till detta frenetiska framförande av farkoster är att träna myndighetens aspiranter.

– Det är viktigt att kommande kustbevakare övar på att hantera våra högfartsbåtar och hur de reagerar i olika hastigheter och väderförhållanden.

Läs även:
Nu ger Försvarsmakten råd till båt- och skärgårdsfolk

Varför denna typ av körning?

De tillfällen som det handlar om en jakt på en fartsyndare eller annan huligan på havet är få. Däremot finns det en myriad av andra tillfällen då kustbevakare behöver hålla höga hastigheter för att utföra sitt arbete så effektivt som möjligt.

– I skarpa situationer måste Kustbevakningens personal kunna köra fort och navigera säkert. Att komma fram snabbt kan vara livsavgörande vid sjöräddningslarm eller när vi bistår sjukvårdspersonal med transport. Det är situationer då varje sekund räknas.