CSCL Globe är världens största containerfartyg

Hyundai-Heavy-Industries-Completes-the-Worlds-Largest-Containership-635x448Maersk fartyg E-triple fick bara stoltsera med att vara störst i ett år. Nu har Hyundai kontrat med en modell som är 400 meter lång, 60 meter bred och med lastkapacitet på 19 100 containrar.

Globe är det första i en serie av fem fartyg som Koreanska Hyundai Heavy Industries bygger för CSCL (China Shipping Container Lines Co.Ltd).

Till det yttre verkar det inte vara särskilt mycket som skiljer Hyundais fartyg mot Maersks E-Triple. Globe är lika lång, 40 cm smalare men med 1,5 meter större djupgående (16 meter olastad och 30,5 meter lastad). Den stora skillnaden ligger i att det ska kunna lasta 1 100 fler containrar på vardera 20 fot.

Fyra fotbollsplaner
Däcket är lika stort som fyra fotbollsplaner och sammanlagt kan man frakta till exempel 328 stycken fullastade Airbus 380.

Trots den osannolika storleken behövs bara 23 man i besättningen. De åker hiss mellan de tio våningarna för att hålla koll på att allt fungerar. Till listan på faciliteter som höjer levnadsstandarden räknas blott bastu och gym.

Mindre miljövidrig
En anledning till att bygga större fartyg är enligt rederiet att minska utsläppen.

– Jämfört med ett vanligt lastfartyg med lastkapacitet på 10 000 containrar kan vi spara 20 procent i energiförbrukning och minska utsläppen med 30 000 ton koldioxid, säger Sui Jun som representerar CSCL.

De fem beställda fartygen kostar tillsammans 700 miljoner dollar och det andra i serien, CSCL Pacific Ocean, har just sjösatts.

Läs om när världens nu näst största fartyg landade i Göteborg.