Columbus står sig som sjöman

Christopher Columbus klarade av det för över 500 år sedan. Det är mer än vad några fransmän ombord på jättekatamaranen Gitana 13 lyckades med. Ett roderhaveri satte stopp för deras försök att slå seglingsrekord över Atlanten i Columbus kölvatten.

Ett UFO, Undentified Floating Object, ska enligt Gitanas pressavdeling ha träffat Gitana 13:s roder på styrbordspontonen. I och med den skadan valde den franska besättningen att avbryta rekordförsöket Cadiz – San Salvador. Det är den sträcka Christopher Columbus och hans ”Santa Maria” seglade 1492 när de nådde den amerikanska kontinenten.

Roderolyckan på Gitana 13 inträffade intill Kanarieöarna och först var det tänkt att fransmännen skulle segla in till Palma för att utföra reparationer. Columbus tillbringade på sin tid en månad på Kanarieörna innan han satte kurs mot vad han trodde var Indien.

Nu har fransmännen gett upp helt och hållet. Kursen är satt mot Azorerna där de väntas in till staden Punta Delgada under fredagen. ödets ironi gör att fransmännen säkert kommer att möta sin överman Christopher Columbus där. Storseglarn från 1500-talet står staty på en av stadens torg.

– Vi blir nog tvingade till att stanna några dygn på Azorerna innan båten kan segla hem till Trinité-sur-Mer, säger Olivier Wroczynski i ett pressmeddelande. Några ska flyga hem och vi behöver reparera båten samt se till att propellrarna fungerar. Man vet aldrig vad som kan hända.

Nej, det är sant. Det visste inte Columbus heller, men han gav inte upp.