Buster Cabin – ny och förbättrad allvädersbåt

Buster_Cabin__
Buster Cabin.

Buster_Cabin_
Att köra en planande båt som är för framtung är litet som att köra med felvallade skidor. Flytet vill inte infinna sig. Tillvaron känns trög och det hjälper inte hur mycket man än försöker trimma ut motorn. Båten vill bara inte lyfta.

Det är egenskaper som Busters hyttbåtar har dragits med i åratal. Men tack vare en ganska extrem placering av motorn på den senaste nyheten så är problemet ut världen. Buster Cabin, som den heter, balanserar väl och är föredömligt trimkänslig. Detta tack vare att motorn är placerad på en förlängning av skrovet, eller något som skulle kunna liknas med ett bracket på tävlingsbåtar om man så vill. Men till skillnad från ett bracket i ordets vanliga bemärkelse så fungerar denna förlängning också som en rejäl badbrygga eller arbetsyta. Samtidigt är motorn ur vägen och tar ingen plats från akterdäcket.

Buster_Cabin_
Motorn har flyttats bak på en egen plattform. Säkert bra men kanske inte så vackert.

Inne i hytten finns det sittplatser för fyra personer. Förarplatsen är utmärkt med bra sikt åt alla håll (inga döda vinklar) och när vädret så tillåter kan man öppna takluckan som sträcker sig över hela takets bredd. Om man sedan öppnar de båda hyttförrarna (i hyttens fram– och bakkant) så blir Buster Cabin i praktiken en utomhusbåt.

Buster_Cabin_
Ett litet akterdäck och en stor badbrygga är melodin för Busters senaste kabinbåt som bland andra Sjöräddningssällskapet visat intresse för.

En 115–hästare på akterspegeln räcker till en toppfart på drygt 30 knop. Frågan är dock om inte många köpare kommer att frestas förse båten med det största motoralternativet, en 200–hästare. Om inte annat är det att rekommendera om man ska dra en vattenskid–, wakeboardåkare eller liknande. 200 hk räcker till en toppfart på drygt 40 knop och flyttar bak tyngdpunkten ytterligare, vilket inte är fel.

Priset för Buster Cabin är fortfarande inte fastställt men beräknas landa kring 39 000 euro med en Yamaha 115 hk.

Data Buster Cabin:
Längd 6,90 m
Bredd 2,40 m
Vikt (utan motor) 1 280 kg
Toppfart (med Yamaha 115 hk) +30 knop
Pris ca 39 000 euro
Info www.fiskarsboats.com