Bua – festligt färdmål för fiskälskare

Bua fiskeläge - gästhamn i närheten av Varberg Halland
Bua fiskeläge – gästhamn i närheten av Varberg Halland

Bua fiskeläge - gästhamn i närheten av Varberg HallandPå denna halvö ett par mil norr om Varberg hålls härlig Makrillfestival mitt sommaren. Här finns också flera badstränder – välj och vraka mellan sand, klippor eller gräs.
Här börjar vår serie om hamntips i Halland med ett nedslag i Bua Fiskeläge.

Från Bua går båtturer ut till Nidingen, det låga skäret som med sina omgivande rev i alla tider varit en fara för sjöfarten. Fiske har varit en stor del av samhället och traditionsenligt anordnas varje år en Makrillfestival. Den 14 juli kan man njuta av dörjad* makrill med fluffigt mos och lingon. Festivalen har funnits i 30 år och varje år går det åt ungefär 2500 portioner makrill med mos.

Förutom makrill serveras också den lokala specialiteten Buapudding – en kaka gjord på ägg, mjölk, risgryn, socker och kardemumma och som äts med grädde och sylt.

Efter all god mat passar det bra att röra lite på sig. Ta en promenad ut till den vackra fyren på Krokstads udde eller spana efter intressanta fåglar i Natura 2000-området längst in i Båtfjorden. Här finns arter som lockar ornitologer året om.

För alla båtfarare känns det skönt att veta att Bua har en sjöräddningsstation med särskilt duktig personal. Fyra sjöräddare från orten utsågs 2011 till Årets sjöräddare av Sjöräddningssällskapet.

Till Bua Gästhamns egen sida

Mer om Bua på hamnen.se

Läs artikeln Årets sjöräddare finns i Bua

*Dörjning = dragrodd med sänke och en eller flera krokar, agnade med lämpligt bete.