Bli ägare till America's Cup-båt – säljs för 1,8 miljoner

Sveriges Amercia’s Cup satsning 1992 var inte kantad av framgång. Båten är ändock ett stycke historia. Nu söks en ny ägare villig att betala 1,8 miljoner kronor!

Americas cup-trekronor-bat-tillsalu
Även om Tre Kronor endast vann 3 av sina 21 race är båten ett stycke historia.

Året var 1992 och tolvans era hade precis kommit till sitt slut. Nu skulle America’s Cup ta nästa steg och konstruera egna båtar, den så kallade IACC-klassen. Sverige hade inte haft ett deltagande lag sedan 1980 men nu skulle nästa utmaning komma.

Båten fick heta Tre Kronor, hon skulle skeppas av Gurra Krantz och Olle Johansson fick stå vid rodret. Tre Kronor blev den tredje båt från Sverige som någonsin gett sig in i tävlingen som skulle avgöras i San Diego.

Stenugnsbadens Yacht Club blev moderklubb för satsningen och drivande i projektet var ingen mindre än den namnkunnige Tomas Wallin.

Kampanjen blev dock aldrig en särskilt framgångsrik sådan. Efter kontroversen 1988 där enskrovsbåtar ställdes mot katamaraner var de flesta lag säkra på att tävlingen skulle gå tillbaka till att använda sig av båtar inom 12-meters-klassen.

Så blev dock inte fallet.

Detta föranledde att flera av den nya IACC-båtarna blev färdiga kort inpå det att regattan satte igång. För Tre Kronor var det inget undantag. Båten sjösattes i San Diego endast tre dagar innan den första deltävlingen skulle sätta igång.

Den uteblivna träningen gjorde att Tre Kronor endast vann tre av sina 21 race. I en intervju ska Gurra Krantz ha sagt att även detta var ett form av rekord då de kom dit sent och lämnade tidigt.

Läs även:
Pelle Petterssons ikoniska ”Sverige” tillbaka på hemmavatten
Smygpremiär för America’s Cup – hit kommer den

En relik till salu

Men nu, 30 år senare, kan den något misslyckade men ack så enastående båten få nytt liv igen. I en annons på Blocket ligger nämligen den svenska IACC-satsningen till salu för ynka 1 800 000 kronor.

Vad som ingår i form av segel, utrustning och arbetsbörda för att få båten i skick igen framgår inte av annonsen. Men vi kan vara rungande överens om att det är ett stycke historia som nu är till salu – om än ett opraktiskt sådant.

Annonsen kan du hitta här!