Bengt bygger en Riva i garaget – lägesrapport

Riva hembygge i garaget puffFör tre och ett halvt år sedan påbörjade Bengt Johansson sitt hemmabygge av en Riva Aquarama. Nu är frågan – hur har det gått?

Det var med stor entusiasm som Bengt Johansson kastade sig in i sitt något annorlunda projekt vintern 2015/16 – att bygga sin egen Riva Aquarama. När Hamnen.se hörde från honom senast så hade han fått alla spant på plats, men inte så mycket mer.

Hamnen.se ringer upp honom igen:

Hur går det?
– Bra, riktigt bra. Det var mycket mer jobb än vad jag trodde men jag har ändå lyckats hålla intresset uppe hela tiden, vilket jag inte var säker på att jag skulle klara. Jag jobbar i runda slängar 10-15 timmar varje helg och så ett par timmar på vardagskvälarna. Oftast…

Men du är inte klar?
– Nej, utsidan är klar men på insidan finns det mycket kvar att göra. Nu gäller det att få till en snygg inredning och så ska jag dra all el.

Och motorn?
– Det blev en Mercruiser 350 Small Block på dryga 300 hk.

Några bakslag på vägen?
– Nja, nåtningen var svår, det blev luftbubblor och inte så snyggt. Men jag fick ordning på det med en något annorlunda teknik.

Annorlunda?
– Ja, jag kom på att jag kunde bli kvitt luftbubblorna om jag placerade en halvhästars elmotor med lite obalans i båten. Sagt och gjort. Det skapade vibrationer och luftbubblorna försvann vartefter.

Hur fanken kom du på den lösningen?
– Jag är verktygsmekaniker till yrket och jobbar mycket med underhåll av svarvar, fräsar och sådant så det kan ha hjälpt tanken på vägen.

Vad har varit svårast hittills?
– Det tror jag var att få på mahogny på skrovsidorna. Jag gjorde fel först men förstod sedan hur det skulle göras, så det gick bra till slut.

Har du någon koll på vad det har kostat?
– Nej! Eller, jo, kanske… Jag gjorde en liten överslagsräkning i huvudet och jag tror jag är uppe i ungefär 300 000 kronor så här långt. Men då har jag också skaffat det mesta som som behövs.

Vad tycker Riva-varvet i Italien om att du bygger en egen Riva där hemma?
– De känner inte till mitt projekt, vad jag vet.

När vi talades vid för tre och ett halvt år sedan så gissade du att båten kanske skulle vara klar för sjösättning våren 2018. Kan vi få en ny prognos nu?
– Ja, jag tror och hoppas på sjösättning nästa vår, alltså våren 2020. Och så kanske det till och med kan bli en liten provtur redan sent i höst.

Hör du av dig till Hamnen.se när det är dags för sjösättning?
– Absolut!