Badsugna varnas – 66 miljoner liter bajsvatten i Mälaren

Ett, tu, tre – på det fjärde ska det kanske inte ske. Åtminstone inte i Mälaren där motsvarande 26 bassänger avloppsvatten släpptes ut förra året.

Förorenat-bad-Mälaren
Kondomer, tops, bindor och avföring – badvattnet kan innehålla mycket mer än just bara badvatten.

Ett rejält skyfall kan kännas behövligt en torr och varm sommar. Mindre uppfriskande kan det vara att ta sig ett dopp i det blå därefter. Speciellt inte i Mälaren då ledningsnätet som ska hantera allt vatten inte alltid hänger med i svängarna.

Farligt – inte bara äckligt

Åtgärden blir då att brädda som det kallas – eller att helt sonika släppa ut regnvatten och orenat avloppsvatten från olika så kallade bräddningspunkter. Resultatet blir inte bara äckligt utan kan också bli direkt farligt för den som badar i förorenat vatten.

Om det här räddning som har ställt till det också vid Stora Höggarns stränder nära Lidingö är dock oklart. Klart är däremot att man förra sommaren fann stora mängder kondomer, tops, bindor och avföring längs stränderna. Något bland andra fick Christoffer Storkaas att reagera i Mitt i Stockholm.

”Vidrigt och trist”

– Det är vidrigt och väldigt trist. Just nu är det förbjudet att bada på stränderna som vetter mot Stockholm, sade Christoffer Storkaas som driver fastighetsaktiebolaget Stora Höggarn till tidningen.

66 miljoner liter

Förra året släpptes 66 miljoner liter orenat avloppsvatten, eller motsvarande 26 bassänger bajsvatten om man så vill, ut i Mälaren. Vatten som – förutom det uppenbara är väldigt frånstötande – också kan innebära risker eftersom det innehåller både bakterier, virus och parasiter som kan leda till sjukdomar hos människor och djur.

Bilden är tagen ur Skippos populära reportage ”Vi testar sommarbåtliv i kylan”.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö