Vi testar sommarbåtliv i kylan

Sex grader i vattnet och åtta i luften men vi vi vägrar släppa taget om sommaren utan sätter kursen mot Finland. Se reportaget!

Vi på Skippo-redaktionen talar oss ofta varma om hur härligt båtlivet på hösten är. 

”Hösten och vintern är fantastiskt vacker i skärgården. Fler borde låta sina båtar ligga kvar i vattnet längre och se till att upptäcka och inse detta”, brukar det låta. 

Men det är en sak att snacka. En annan att göra. 

Så, sagt och gjort.

Kommer det att bli njutbart eller bara svinkallt?

Vi åker till Finland under ett par ruggiga novemberdagar för att bo ombord och testa att göra precis samma saker på senhösten som vi skulle ha gjort under en likadan weekend på sommaren. Vi drar på oss shorts och sommarskjorta och ser fram emot flamingobad, strandlek, vattenlek, restaurangbesök, grillning, finsk bastufest och olika varianter av vattensport. 

Men lever vi i en illusion? Kommer det att bli njutbart, eller bara svinkallt?

Lyxbåt för nordiska vatten

Den här gången kör vi på ett riktigt lyxalternativ i form av en Nord Star 42 som vi får låna av Nylunds Boathouse som är Sveriges nya Nord Star-återförsäljare samt Finlands största beghandlare av båtar mellan 30 och 100 fot. 

Några klara fördelar, som snabbt blir tydliga, är enkelheten att hitta plats i de finaste naturhamnarna, att grillplatserna är lediga och att det alltid finns stjärterum i de för allmänheten öppna skärgårdsbasturna. 

Båtliv i fantastiska Finlands skärgård

Vi rör oss i skärgården omkring Hangö och Ekenäs, mitt emellan Åbo och Helsingfors, och får känna på alltifrån kuling till stiltje. 

En upplevelse vi sent ska glömma.