Askeladden lanserar nytt flaggskepp som ska passa till allt

Anpassad för ett nordiskt båtliv. Så beskriver Askeladden sin nya flaggskeppsmodell C97. En öppen daycruiser som ska kunna förvandlas till kabinbåt genom en enkel knapptryckning.

AskeladdenC97-nyhet-askeladden
Askeladden vidhåller samma designspråk som för tidigare modeller.

Fokusområdet har enligt det Bergenbaserade båtmärket legat vid att skapa en så användarorienterad båt som möjligt. Genom ett antal smarta lösningar siktar Askeladden på att skapa en båt som det går att uppskatta såväl bra, som dåligt väder i.

Men att skapa en modell som gör allt är en svår uppgift och något som flera båttillverkare tidigare gått bet på.

Läs även:
Askeladden C80 Cruiser – CD i lyxförpackning
Askeladdden P76 weekend – hyttbåt på klingande norska

Ombord finns bekvämligheterna man hittar ombord på större motorbåtar såsom dubbla hytter, toalett samt pentry utrustat med allt från spis till kyl och ”skafferi” (utrustning som ingår i ”Topline”-paketet). Allt inklämt på 9,6 meter.

Vi hittar en stor solbädd som tar upp så gott som hela fördäck och som enkelt nås via skarndäck.

C97 är den största båt som Askeladden konstruerat i modern tid.

En båt med flera kort på handen

Vad som vidare imponerar och som får varvet att kalla modellen för en allaround-båt är det integrerade Soft Top-taket. Ett slags kapell som med en enkel knapptryckning förvandlar båten från en öppen daycruiser för varma sommardagar till en kabinbåt för regn och rusk.

På akterpegeln görs valet mellan två aktersnurror på 250 hästkrafter eller lika många fast med 300 hästar vardera. Ett paket som ger schabraket potential att komma upp i 44 knop.


Askeladden själva säger att deras nya C97 är en båt man gärna tar på längre turer eller har som weekendbåt i skärgården. På sin hemsida skriver de:

”Vår största båtmodell i modern tid gör det möjligt att få det bästa av två världar som aldrig förr. Ett resultat av vår hängivenhet och passion för båtbygge, båtliv och havet, tillsammans med vår långa erfarenhet.”

Om Askeladden c97 kommer leva upp till sina löften återstår att se, en sak som är säker är dock att vi på Hamnen.se kommer att utföra test av flaggskeppsmodellen så snart tillfälle ges.

Askeladden C97

Längd: 9,7 m
Bredd: 3,2 m
Vikt: 3 900 kg (utan motor)
Motor: 2 x Suzuki DF250 APX

2 x Suzuki DF300 APX
Toppfart: 44 knop
Antal sovplatser: 6 st
Bränsletank: 465 liter
Marschfart: 23-30 knop
Bränsleförbrukning: Cirka 3,2 liter/nm
Mer info: www.askeladden.se