Askeladden P76 Weekend – hyttbåt på klingande norska

Norska Askeladden håller en egen och djärv kurs när de producerar hyttbåtar – och de gör det bra. Hamnen.se tar en närmare titt på nya P76 Weekend på båtmässan i Göteborg.

En potent hyttbåt på mer än 7,5 meter för under miljonen.

Bara en sådan sak.

Men det stannar inte där. För när vi kliver ombord på nya Askeladden P76 Weekend i trängseln på båtmässan i Göteborg så är det uppenbart att den norska båtproducenten har velat något mer.

Här finns lösningar och finesser som tyder på en hög ambitionsnivå. Och att någon tänkt till.

Sittgruppen på akterdäck samt taket som sticker ut över hela aktern är två saker som utmärker Askeladden P76 Weekend.

Bland annat har denne någon ledsnat på att sitta nedsjunken i en soffa i en salong med allt för högt placerade fönster för att man ska kunna se ut utan att tvingas ställa sig upp.

Här är alla sittplatser i samma nivå och sikten runt omkring utmärkt.

Det finns tecken på att någon verkligen har tänkt till.

Vidare gillas förarplatsen som absolut inte är något ergonomiskt mästerverk, men som når betydligt högre körkomfort än vad vi är bortskämda med i hyttbåtar som denna.

Lovsången fortsätter:

Sedan man har passerat skjudörren i glas på väg ut till akterdäcket så finns här en skaplig L-soffa/solbädd och ett lika skapligt matbord som helt och/eller delvis kan plockas bort.

Kvar blir då bara en jättelik lastyta – eller ett sportfiskedäck med gott om svängrum för agn och krok – och allt detta väl i skydd från regn och rykvatten av det utskjutande taket.

Ett tak som för övrigt, liksom precis som salongen, har en rejäl taklucka som kan öppnas upp och släppa in solen när det inte är svensk sommar så som vi känner den.

Askeladden håller på sitt inslagna spår att förse sina skrov med tvärgående steg.

Ytterligare ett djärvt Askeladden-grepp är att förse skrovet med dubbla tvärgående luftsmörjande steg som varvet hävdar ska göra skrovet både stabilare och mer lättdrivet. Något som Hamnen.se vackert får vänta med att bilda sig en uppfattning om tills man baxat bort nyheten från mässtöket och sjösatt den.

Enligt uppgift ska en 200-hästare på akterspegeln räcka till en toppfart på 37 knop och om man håller sig till en marschfart på 20–30 knop så kommer man undan med en förbrukning på 1,2 – 1,4 liter per sjömil.

Askeladden P76 Weekend
Längd:7,60 m
Bredd:2,55 m
Vikt (utan motor):2 530 kg
Max motor:300 hk
Antal personer:7 st
Kojer:2+1
Djup:0,7 m
Bränsletank:230 l
Pris:Från 962 200 kr med Suzuki DF200 APX.
Mer info:www.askeladden.no