Arkea Ultim: Caudrelier gör nödstopp – eftersläntrarna tar in

Ska Charles Caudreliers drömmar om en seger i Arkea Ultim Challenge grusas på grund av ett lågtryck? Det vet endast vädergudarna. Nu har den överlägsna fransmannen tvingats till ett stopp på Azorerna för att undvika det värsta av stormigheterna som väntas slå till mot Biscayabukten de kommande dagarna.

Gitana-Ultim-trimaran
Maxi Edmond de Rothschild – Franck Cammas / Charles Caudrelier – Transat Jacques Vabre 2021

Med närmre 45 dygn till sjöss har Charles Caudrelier ett fortsatt fast grepp om den extrema havskappseglingen Arkea Ultim Challenge. Ett grepp som han haft sedan rundningen av Godahoppsudden när den unga seglaren Tom Laperche kolliderade med något och tvingades bryta tävlingen.

Men nu kan vädergudarna spela den 49-årige Caudrelier ett spratt och föra flottan av maxitrimaraner allt tätare ihop.

Vädermodeller visar nämligen ett lågtryck som byggs strax söder om Island. Ett lågtrycksområde som fransosen kommer att behöva ta sig igenom ifall han väljer att fortsätta mot målgången i Brest. Enligt de initiala rutterna ser han dessutom ut att behöva drabba samman med stormigheterna i Biscayabukten.

Caudreliers stora ledning på 2 137 sjömil ger honom emellertid valmöjligheter och nu tycks han spela det säkra kortet.

– Vi seglar just nu nordväst om Azorernas och ett högtrycksområde. Under förra natten korsade vi högtrycksryggen. Tyvärr blockerar en stor depression vägen till Brest. I denna blåser det uppemot 20 meter per sekund ihållande vind, och med byar på över 25. Lägg dessutom till 8 till 9 meter höga vågorsäger Benjamin Schwartz, en av de som lägger rutterna från land åt Gitana Team och Charles Caudrelier och fortsätter:

– Vi har tålmodigt väntat och hoppats på att förhållandena skulle förbättras men så är inte fallet. Det är uteslutet att ta det minsta risk, desto mer med tanke på det försprång vi har över våra rivaler.

Ett tillåtet stopp

Det kan låta märkligt att stanna under ett non-stop solorace runt jorden men reglerna i tävlingen tillåter faktiskt just detta. Dock under vissa omständigheter.

Båten måste vara stillastående i åtminstone 24 timmar. Platsen för detta blev Azorerna, närmre bestämt på mellan de båda öarna Faial och Pico.

Under dagen kommer fransmannen att besökas av sitt landteam och därefter under morgondagen komma iväg så snabbt som vädret tillåter. Caudrelier själv säger i ett kort meddelande att han börjar se slutet men att han hoppats att det skulle varit under bättre förhållanden.

Följ Arkea Ultim challenge här!