Arkea Ultim: 26-åriga Laperche i kollision – tvingas bryta

Den 26-årige seglaren Tom Laperche har kolliderat med ett okänt föremål i Arkea Ultim Challenge. Fransmannen är oskadd och ska inom kort utvärdera skadorna för att se om de går att reparera.

Den mest extrema havskappseglingen genom tiderna kan under natten ha skördat sitt första offer med båten SVR-Lazartigue.

Det var under de tidiga morgontimmarna som den 26 årige skepparen Tom Laperche kontaktade sitt team på land. I meddelandet han fick ut informerade han om skador på ett av båtens sticksvärd under natten.

Läs även:
Världens genom tiderna mest extrema kappsegling är igång

Vid olyckstillfället var den unge skepparen påväg från södra Atlanten mot Indiska Oceanen i Arkea Ultim Challenge. Vad Laperche kolliderat med är än så länge oklart men skadan ska ha förutom ett knäckt sticksvärd även orsakat vattenintrång i en av pontonerna.

Vattenintrånget ska ha lugnat ner sig och 26-åringen är säker. Han får nu assistans från sitt tekniska team i land för att utvärdera och därefter försöka reparera skadorna på båten.

Efter kollisionen har Laperche tappat över 100 sjömil på ledande Charles Caudrelier men än befinner han sig på en andraplats med Thomas Coville ombord på Sodebo flåsandes i nacken.

Tvingas bryta sitt race

Under måndagskvällen tog teamet bakom SVR-Lazartigue och Laperche gemensamt ett beslut om att sätta kurs mot Kapstaden.

– Det är ett otroligt svårt beslut för mig och hela teamet samt alla dessa människor som arbetade för att Trimaran SVR-Lazartigue skulle vara med. Att vi dessutom efter tio dagar av racing hade var i ledning i ett jordenrunt-lopp gör det ännu svårare. Nu måste vi hantera de kommande fyra dagarna till havs utan att det blir värre, säger Tom Laperche.

Han får också sympatier från Charles Caudrelier vars ledning ökat ytterligare under natten till fredag.

– Det var tråkiga nyheter att mötas av i morse. Dessutom verkar som att skadorna är allvarliga. Vi hade en fantastisk tävling emellan oss, något otroligt för någon som bara är 26 år gammal. Jag minns hur det var när jag var 26. Men med en båt som den, skulle jag inte ha klarat av det. Det är knappt att man gör det nu – vid 50 års ålder, säger Caudrelier i ett uttalande.

Följ racet via live-tracker här.