Archipelago Raid – unga svenskar på hugget i VM

Archipelago_Raid_F18_Inledningsbild
Jakob Lundqvist och Rasmus Rosengren var på alerten under Archipelago Raid dag 2 och 3.

I helgen avgjordes VM i raidsegling. Hamnen sammanfattar dag 2 och 3 där de unga svenskarna Jakob Lundqvist och Rasmus Rosengren verkligen visade framfötterna.

Överraskande snabba svenskar kan tyckas fast egentligen är detta ingen stor skräll. Jakob Lunqvist seglar kölbåt på internationell nivå och har har en framgångsrik jollekarriär bakom sig. Teamkamraten Rasmus Rosengren är sin unga ålder till trots lite av en raidveteran och väl bekant med katamaransegling efter en OS-satsning i Nacra 17.

Se också:
Archipelago Raid – fantastiska bilder från dag 1
Hamnen seglar Archipelago Raid

Efter dag 2 var dessa båda alltså i ledning när de gick i mål i Sandhamn. En dag som bjöd på svaga vindar och långa kryssar. Någon timme efter start letade sig båtarna ut i den yttre skärgården och sakta rullade dimman in från nordost. Dagen bjöd också på en del taktiska utmaningar där det gällde att hitta vriden i diset och dimman. Tack vare konsekvent och säker segling lyckade alltså Rasmus och Jacob hålla sig i en ledande position inför inför vidare seglingar.

 

Under dag 3 lovade väderprognosen fina förhållanden på sträckan mellan Sandhamn och Fejan medan verkligheten bjöd på stiltje. Starten sköts upp och till sist beordrade seglingsledningen att banan skulle kortas av och de tävlande skulle bogseras till den första checkpointen.

Mycket taktik

Till slut kom och vinden och det blev en taktiskt mycket utmanande segling på väg mot delstoppet vid Rödlöga. Först i mål kom belgarna Patrick Demesmaeker och Olivier Gagliani. Med detta kom de att dela ledningen totalt med Jakob Lundqvist and Rasmus Rosengren som kom till Rödlöga som tredje båt.

Tvåa totalt

Efter en effektiv undanvindsegling till Fejan och när dag 3 ska sammanfattas så hittar vi Lundquist/Rosengren på en andraplats i resultatlistan blott tre poäng efter belgarna Demesmaeker/Gagliani som nya ledare.