America's Cup-seglarna testar sina gränser...

 

Det går hett till när Brittiska Sir Ben Ainslie tränar i sin flygande 20-fotare med målet att vinna America’s Cup till sitt fosterland.

Han har håvat hem fem olympiska medaljer, fyra silver och ett guld, och därtill tagit sju VM-guld och tre brons. Dessutom klev han ombord på Oracles flygande 72-fotare i San Francisco i fjol och var med och vände ett 1–8 underläge till vinst. En historisk seger.

Nu ska han bli den första som tar hem världens äldsta idrottstrofé – The Auld Mug – som America’s Cup-bucklan heter – till Storbritannien.

Herr Ainslie lär också vara den första som fått en hel America’s Cup satsning döpt efter sitt eget namn – Ben Ainslie Racing.

Med de stora bärplanskatamaranerna har seglingssporten förvandlats till en riskfylld adrenalinsport som kräver ordentligt spejsad skyddsutrustning. Här ombord på AC45 som ska delta i America’s Cup World Series och The Red Bull Youth America’s Cup

På pappret finns det få i världen som har bättre odds att lyckas än mannen som vunnit fler tunga titlar än självaste Paul Elvström och fått kaxige John Kostecki petad. Men som ni kan se i videon ovan såg det inte så lovande ut härom veckan när Ben och hans gast Matt Cornwell gav sig ut från hemmahamnen i Portsmouth för ett träningspass med lagets foilande tvåmanskatamaran Nacra 20.

Det vi kan konstatera är att bärplanssegling kräver träning. Även för en av världens mest allroundkunniga och framgångsrika seglare.

De brittiska seglarna kommer att ha sin hemmahamn i seglarstaden Portsmouth. En rejäl kontrast mot Bermuda där racet avgörs.

Vi på Hamnen.se har sett både M32:or och Extreme 40:or tävla live på korta banor centralt i stora städer. Det går undan och marginalerna är små. Hur det ska gå att segla samma typ av banor med foilande 45-fotare i America’s Cup World Sailing Series är kittlande att bara tänka på. Inte minst när man minns att de kommer till Göteborg i sommar.

För att få så mycket träning som möjligt med bärplan har laget köpt häftiga bärplanskatamaraner av modell Nacra 20 Carbon som kan toppa 30 knop. 

Läs mer om när America’s Cup World Serires kommer till Göteborg och om den svenska utmanaren Artemis.