America's Cup – första extrema prototypen in action!

Första versionen av nästa version America’s Cup-båt ser precis lika bisarr ut som alla förutspått och verkar otroligt snabb. Därtill bjuder den på spektakulära vurpor. Se första producerade videon!

De fyra lagen som nu är officiella inför nästa America’s Cup visade upp sig i Cowes för ett par dagar sedan. Vi fick veta lite mer om när och hur seglingarna kommer att gå till på vattnen kring Auckland, Nya Zeeland.

Men mest intressant var de rörliga bilderna som det brittiska laget ”Ineos Team UK” släppte i samband med mötet.

De visar tydligt att konceptet kan leverera fart men också en del spänning i form av oförutsägbara vurpor.

Båten verkar bete sig som en förvuxen Moth-jolle med allt vad det innebär av farter, snabba manövrar och lika läskiga som spektakulära vurpor. Det verkar som att det helt plötsligt kan ta tvärstopp. De foilande AC50-katamaranerna som användes i den förra upplagan verkar vara förlåtande i jämförelse. De kunde såklart också tappa lyftkraften och klafsa ner på sina skrov men det verkar inte som att det tog stopp på samma brutala sätt som på de nya enskrovarna.

Se också:
Första prototypen smygfilmad – ser brutal ut!

Reglerna säger att inget lag får sjösätta en regelenlig båt i full skala förrän 31 mars 2019.

Americas Cup drawingDet är enorm skillnad på den seglande prototypen och på vad som komma skall.

Britternas lilla testbåt har dock seglat under hela sommaren med utgångspunkt från lagets bas i Portsmouth.

– Att segla prototypen som vi kallar T5 är en viktig del av inlärningsprocessen för den här typen av segling, säger Ben Ainsle som är skeppare och ledare för laget.