Första filmen på nya foilande AC-båten!

Det nya brittiska America’s Cup-laget är först ut att visa upp sin flygande prototyp som byggts utifrån den nya häftiga klassregeln

.

Under en av de första testseglatserna lyckades amatörseglaren Harry Aitchinson fånga Ben Ainsles nya raket till segelbåt på film.

Det är såklart otroligt mycket som skiljer från vad som ska bli den slutgiltiga produkten – en foilande 75-fotare. Men det är ändå kul att det omdiskuterade konceptet ser ut att fungera – och prestera!

För det går onekligen undan när den modifierade Quant 28:an passerar Dragonfly 25:an som filmfotografen sitter ombord på.

Båten sjösattes i Portsmouth och videoklippet är filmat på The Solent.

Såhär ser det ut när en Quant 28 seglar med DSS-foil.

Quant 28:an designades ursprungligen av Hugh Wellbourn som också tagit fram foiltekniken som går under namnet ”Dynamic Stability System”. Det verkar för att båten ska segla upprätt tack vare ökat rätande moment. Nu får Hugh se hur mycket snabbare båten blir när den lyfter från ytan.

Men även om båten ser ut att segla stabilt på sina foils så finns såklart många frågetecken.

Till exempel så vet inte om bärplanen justeras manuellt eller automatiskt.

Det vi dock vet är att teamen först får sjösätta en fullfjädrad 75-fotare som byggts enligt regeln om cirka åtta månader. Det är också förbjudet enligt regeln för 36:e upplagan av America’s Cup att tanktesta båtar och foils.

Hiss- och sänkmekanismen för bärplanen är one-design men själva bärplanen är i stort sett fria för designändringar och det är här, precis som i förra upplagan, som racet troligen till stor del kommer att avgöras.

Se också:
Videon som visar hur de nya America’s Cup båtarna ska se ut.
Norge satsar mot America’s Cup!orge satsar mot America’s Cup!