Allvarlig båtolycka i Stockholm – två svårt skadade

Under fredagen välte en 43-fotare som värmde upp inför tävlingen ”Speedchallenge”. Fyra personer fördes till sjukhus. Två med allvarliga skador. 

Speedchallenge_olycka_1
En Outerlimitis SV-43 med totalt 2 700 hästkrafter har voltat i Stockholm.

En bana på tre varv mellan Nacka, Lidingö och Stockholms inlopp där några av deltagarna ska kunna komma upp i 140 knop.

Ungefär så beskrivs Speed Challenge som avgjordes under lördagen 18 juni men som startade med ett välgörenhetslopp till förmån för Sjöräddningssällskapet redan på fredagen.

43-fotare med 2 700 hästkrafter

Under ett uppvärmningsvarv gick det snett för en av de mest extrema båtarna, en Outerlimitis SV-43 med totalt 2 700 hästkrafter. Mellan Fjäderholmarna, Lidingö och Värmdölandet ska båten på något vis ha vält. Fyra personer befann sig ombord, alla vuxna.

Området är en av Sveriges mest trafikerade leder med stora oregelbundna svall som många gånger är svåra att förutse. Foto: Henrik Norberg, Storstockholms Brandförsvar ombord på 1290 Fenix.

Olyckan ska enligt uppgift skett utom tävlan.

Fyra personer till sjukhus

Ögonvittnen säger att alla personer ombord plockades upp av båtar i omgivningen och polisen uppger att fyra personer fördes till sjukhus. Ett ögonvittne beskriver för Hamnen att han senare såg båten ligga till stor del sjunken, med bara fören ovanför ytan. Sjöpolisen uppger att de arbetade med att bärga båten.

Föraren plockades upp med helikopter och övriga i besättningen med ambulans.

Läs också:
Frank Anderssons båt i högfartsdrama vid Sandhamn
Vansinneskörning fångad på video – 90 knop genom Sandhamn!

Den olycksdrabbade båten är en Outerlimits SV-43 i öppen version. En 13 meter lång muskelbåt som har 2 x 1 350 hk och väger strax över 4 000 kg. En likadan modell men med tak sägs ha klarat 180 mph. Foto: Outerlimits.

– Det var rörigt, minst sagt, många var chockade och det verkade inte finnas några direkta förberedelser kring om en olycka skulle hända, säger ett ögonvittne till Hamnen.

Speedchallenge kördes som planerat

Under lördagen genomfördes eventet som planerat. Men det gick enligt flera åskådare lugnare till än vad man tänkt.

– Det verkade som att flera höll tillbaka, säger en person från publiken.

En annan person som Hamnen varit i kontakt med reagerade starkt.

– Jag passerade på lördagen innan racet som startade vid 15:00. Det var massor av båtar i rörelse och de snabba båtarna från eventet som var ute och ”värmde upp” flög mellan svallen på alla möjliga vis. Det kändes ofta okontrollerat. Jag kan inte förstå att de kan lägga en tävling, eller event av det här slaget, där alla verkar vilja visa sig på styva linan, på den här platsen.

Här syns en Outerlimits 43 som sägs sätta ett rekord år 180 mph. Det var dock med 2×1 650 hk.  

Hamnen når Henrik Norberg som arbetar för Storstockholms Brandförsvar och som var på plats strax efter att besättningen bärgats och förts till sjukhus.

– Båten låg mitt i farleden rakt öster om Fjäderholmarna och det var jättemycket båtar ute. Efter att våra dykare klarlagt att det inte fanns någon kvar i anslutning till båten så började vi att bogsera båten bort från farleden.

Var det risk att den skulle sjunka?

– Det var bara stäven som stack upp och vi bogserade den uppochner till närmaste grunda vik. Vi tog oss till Nyckelviken där vi kunde ställa båten på botten i väntan på mer avancerad bärgning. Ägaren hade hört av sig och var väldigt tydlig med att vi inte fick lyfta båten hur som helst med risk för att skada motorerna. Kustbevakningen länsade båten och minimerade risken för utsläpp av miljöskadliga ämnen.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan men polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada samt vårdslöshet i sjötrafik.