Alex Thomson – den stora underhållaren kliver iland

Världens mest kända seglare ska ta igen tiden han missat med sin familj. Den spektakulära båten är såld och det blir inget Vendée Globe 2024. 

– Jag har haft privilegiet att segla och tävla i IMOCA-klassen i nästan 20 år. Jag älskar seglingssporten, men nu är det dags för mig att tillbringa mer av min tid i land, säger Alex Thomson i ett pressmeddelande.

– Min fru Kate har i princip uppfostrat våra barn helt själv de senaste tio åren medan jag har följt mina drömmar. Nu vill jag stötta Kate och ge henne samma möjlighet som hon givit mig. Detta betyder inte att jag ska gå i pension, jag ändrar bara min roll, från att ägna majoriteten av min tid till sjöss till att tillbringa mer tid i land.

Se också:
Thomson somnar och seglar upp på land!
Hamnen seglar England-Barcelona med Hugo Boss

Alex Thomson blev den yngste skepparen någonsin att vinna Clipper Race 1999 och även om han sedan dess blivit en av seglingsvärldens stora kändisar, så har faktiskt segrarna uteblivit. Även om han varit snubblade nära flera gånger.

Vendée Globe – femte gången smäller det, eller?

Thomson fick bryta sina första två Vendée Globe på grund av olika haverier. Upplagan 2012/2013 kom han trea och 2016/2017 seglade han i mål som tvåa drygt 15 timmar efter Armel Le Cléac’h – efter att ha genomfört majoriteten av racet med ett sargat styrbordsfoil.

Så, berömmelsen kommer inte enbart från de stora seglingsframgångarna. Snarare handlar det om Alex alla stunts och hans förmåga att fånga tittarna:

KeelwalkSe videon The Keelwalk”.

Alex keel walkSe videon ”The Mastwalk”.

Alex Thomson gillar som ni förstått att tänja på gränserna under race och framför kameran. Men även när det kommer till designfilosofi. Den senaste båten han byggde och seglade var den mest innovativa och en av de första att ”foila”.

När han under hösten 2019 sjösatte denna svarta och rosa best, som specialbyggts för att vinna Vendée Globe,  var det många, mig själv inkluderat, som trodde att – nu! Nu kommer han äntligen damma hem det här och sätta fransoserna på plats en gång för alla.

Gråter i livesändning

Inte ett seglingsöga var torrt när den sympatiske Thomson i ett hjärtskärande videoklipp 13 dagar in i racet berättar att han måste bryta. Sen dess har det varit väldigt tyst kring den annars så mediala soloseglaren. Nu har vi alltså svaret på varför. Det blir inget sjätte Vendée Globe, i alla fall inte 2024.

Lägger inte av

– Förutom att vara seglare och rorsman, så har jag alltid sett det som min uppgift att vara en ambassadör för seglingssporten och sprida budskapet till en internationell publik.

– Under de senaste 20 åren har vi seglat till jordens alla hörn, från Ryssland till Mexico, Kanada, Australien och Taiwan, till och med upp för floden Yangtze till Shanghai i Kina! Det är massor av fans över hela världen som följer och älskar Vendée Globe. Jag vill fortsätta att lyfta sporten, sprida storyn och dela med mig av min kunskap – men med ett fokus på nästa generation, säger Thomson.

Vill vinna Vendée Globe

Han kommer dock att fortsätta samarbetet med sitt team 5 West Limited för att fostra framtidens seglare.

–Målet har alltid varit att vinna Vendée Globe, vilket för mig fortfarande är den tuffaste sportsliga utmaningen som finns i världen, och vi har inte uppnått det ännu. Detta är starten på ett nytt kapitel, med en ny skeppare, och vi kommer att ge hen alla verktyg, all kunskap, erfarenhet och rätt omständigheter för att kunna vinna.

Kvinnlig skeppare?

Här drar jag gärna paralleller till britternas mest kände kostymnisse James Bond (Alex klassar jag som klar tvåa) och den senaste filmen ”No Time to Die”. Utan att spoila för mycket, tror ni vi kan få se en kvinnlig skeppare ta över?

Om Hugo Boss är med på denna nya satsning förtäljer inte historien, men Thomson tar tillfället i akt att tacka det tyska klädmärket, sina andra sponsorer och inte minst sina fans och sin fru Kate.

Men den stora obesvarade frågan är väl ändå om vi kommer att få se Alex Thomson på startlinjen av Vendée Globe 2028? Vi på Hamnen håller tummarna.