Tårögd Thomson tvingas bryta efter kollision

Efter att ha legat i ledning länge och efter att ha klarat av stora motgångar med omfattande reparationer är det extra tufft för Alex Thomson att bryta. 

Alex Thomson ledde racet länge men bromsades på grund av en stor strukturell skada – som han med mycket möda lyckades laga själv.

Han tog sig tillbaka i racet och trots trötthet efter allt reparationsarbete var han ändå hoppfull att kunna genomföra racet på ett bra sätt.

Därför kom det som ett hårt slag, bokstavligen, när han strax senare kolliderade med något som slog sönder styrbords roder. En skada som skulle visa sig vara omöjlig att reparera.

Den alltid så muntre och positiva Thomson är påtagligt nedslagen av alla motgångar. 

Händelsen inträffade på vad som var Thomsons 19: e tävlingsdag i Vendée Globe som började på söndagen den 8 november från Les Sables-d’Olonne på Frankrikes västkust.

Här rapporterar Thomson efter att han till slut lyckats laga sin båt efter omfattande strukturella skador. 

Alex Thomson är för närvarande cirka 1400 sjömil från Kapstaden och det förväntas ta skepparen cirka fem dagar för att göra resan. Han kommer att göra det utan att använda styrbordsroder och kommer att fortsätta säkert och försiktigt. Thomsons tekniska team reser till Kapstaden för att möta båten vid ankomsten.

Att Hugo Boss lämnar racet är inte bara en stor förlust för Alex Thomson och hans team utan för alla icke fransktalande som följer racet.

Han låg i framkant av utvecklingen, var extremt konkurrenskraftig och är fantastisk på att upprätthålla kommunikationen till fansen under racet.