ÅF Offshore Race - kamp i stiltje och lättvind

PuffIngang 490x260Isis, en Avancis 33 från Lidingö, börjar nu närma sig målet i Sandhamn som sista båt i tidernas mest tålamodsprövande kappsegling runt Gotland. Det är dags att sammanfatta ÅF Offshore Race 2014.

Sällan har väderprognoserna varit så svajiga inför ÅF Offshore Race som i år. Meteorologerna förutspådde vindar på allt mellan 0 och 20 meter per sekund för de 300 startande båtarna.

Det blev betydligt närmare 0 än 20 och när halva racet var avklarat hade 29 båtar brutit. 26 av dem angav tidsbrist som anledning eftersom de inte hade räknat med 80 timmar till havs.

Klockan 05.22 på onsdagsmorgonen gick den tyska Skärgårds 75:an Bacchant i mål som första båt i Classic-klassen. Först i mål av de som seglade den stora banan runt Gotland var Ker 51:an Varuna, också det en tysk båt, som därmed tog ”line honours”.

LineHonors 490x260
Varuna kom först i mål av alla 300 startande båtar.

– Det var en rolig segling, lite av ett hjärnornas krig i de lätta vindarna. Ett par gånger fastnade vi i stiltjebälten men vi lyckades kämpa oss tillbaka varje gång, säger skepparen Jens Kellinghausen.

Till slut var Varuna 10 minuter före den svenska veteranen Tomas Blixt i Blixt Pro Sailing som därmed kom tvåa i Big Boat-klassen. Frågan är ändå om det inte var startfältets allra minsta båt som stod för den största bragden. Team Räknäs, som denna blott sju meter långa minitonnare heter och som skeppas av Magnus Nordgren stod till slut som vinnare SRS-klassen på beräknad tid. 

Raknas
Minitonnaren Räknäs  på blott sju meter totalsegrade på beräknad tid. 

Segrare i den tuffa ORC-klassen blev Per Lindstedt med besättning i sin Finngulf 33 som hade bra flyt hela vägen från start till mål.

 – Vi kom rätt i varje vägval. I stället för att gå raka vägen från Almagrundet till Visby så tog vi av mot öster och seglade mellan Kopparstenarna och Gotska sandön. Det visade sig vara ett bra val för vi fick bättre skärning och kunde gippa öster om Kopparstenarna och fick bra fart, säger Per Lindstedt.

Per 490x260
Per Lindstedt med besättning vann den tuffa ORC-klassen.

Årets upplaga av ÅF går till historien som en av de mest tålamodsprövande någonsin.