Abu Dhabi har brutit masten – alla bedrövade men ingen skadad

mastbrott Abu Dhabi
Abu Dhabi på väg mot Alicante efter mastbrott

mastbrott Abu DhabiBara sex timmar efter startskottet i Volvo Ocean Race bröt Ian Walker och hans Abu Dhabi Ocean Racing Team masten när de landade efter en stor våg i vindar kring 15 m/s. Ingen skadades och nu är ”operation mastbyte” igång. Men det är oroande att ingen vet varför den bröts.

Masten gick av när båten befann sig 30 sjömil utanför Cartagena, ca 12 mil söder om Alicante. Ingen ombord är skadad.

– Den gick av på tre ställen när båten landande efter att vi flygit utför en stor våg i vindar över 15 m/s. Vi seglade med en J4, liten genua, och två rev i storseglet. Vi har fortfarande inte luskat ut hur detta kunde hända, berättar Ian Walker.

Abu_Dhabi_mastbrott

 

https://www.youtube.com/watch?v=tuWGtdCRs4o

 

Den ombordvarande mediamannen Nick Dana berättar om händelsen:

– Vår besättningsmedlem Wade Morgan gjorde ett modigt försök att rädda riggen, trots en våghöjd på 3,5 meter. Han hoppade i vattnet för att skära bort storseglets fäste i toppen av masten. Han utsatte sig för stor fara i den våldsamma sjön. Besättningen bärgade honom inom kort och lyckades sedan få ur storseglet från rännan.

Teamets plan är nu att gå för motor tillbaka till Alicante för att reparera alla skador och få en ny mast på plats.

Knut Frostad, VD för Volvo Ocean Race, sa att han led stort med Walker och hans team.

– Teamet är enormt professionella och jag vet att de kommer att göra allt som står i deras makt för att få båten tillbaka i racet så snart det är möjligt.

Abu_Dhabi_mastbrott_2

En reservmast blir nu transporterad till starthamnen i Alicante dit Abu Dhabi-båten ”Azzam” är på väg för motor. Och deras team i land förbereder sig för att jobba i ett sträck för att få båten att starta racet så snart som möjligt. Det blir nu enormt tydligt att Volvo Ocean Race till stor del handlar om att ha ett duktigt team i land.

Masten gick av strax ovanför de första spridarna men ingen vet ännu varför detta hände. Båten har seglat 10 000 sjömil innan racet startade och inte upplevt något liknande. Nu ligger oron hos Team Sanya som har en liknande mast.

Vi på Hamnen.se beklagar denna riktig tråkiga start på den 39 000 sjömil långa resan runt jorden. Men det är långt kvar och Abu Dhabi Ocean Racing Team, som vann det inledande In-Port Racet, har fortfarande stora chanser att prestera.

Se amatörinspelning från morgonens presskonferensen med Abu Dhabis skeppare Ian Walker om mastbrottet:

https://www.youtube.com/watch?v=7saU0Y_WsaY

 

Mer info:
www.volvooceanrace.com 

 

Abu_Dhabi_mot_Alicante_efter_mastbrott

Foton: Paul Todd/VOR

Relaterade artiklar:

”Skräcken är att inte komma hem igen”

Videointervju med nordiska seglare i VOR

Intervjuer med alla skeppare inför starten.