784,4 - Nytt dygnsekord för segel

Med en snittfart på 32, 68 knop under 24 timmar har fransmannen Franck Cammas med besättning slagit nytt rekord i dygnsdistans för segelbåtar. Det nya rekordet lyder på 784,4 sjömil och skedde ombord på trimaranen Groupama 3 på Nordatlanten.

Franck Cammas och hans niomannabesättning lämnade New York i torsdags klockan 20:02. Redan under det första dygnet sattes det nya rekordet ? 784,4 sjömil. Det ger en snittfart under det dygnet på 32,68 knop.

Besättningen på Groupama3 är nu ute efter att försöka slå Bruno Peyrons och Roger Nilsons rekord med Orange 2 på den legendariska sträckan New York ? Lizard Point.

 

I en kraftig sydlig vind sattes det nya rekord för segelbåtar under en 24-timmarsperiod. Även detta rekord hölls tidigare av Bruno Peyron med Orange 2.

– Jag var just på väg att lämna navbordet för att gå upp på däck och berätta för besättningen att vi hade slagit nytt rekord, då hör jag ett märkligt krackelerande ljud. Det var babords centerbord som gav upp efter de enorma påfrestningar det utsatts för, säger Franck Cammas via ett pressmeddelande.

– Att segla så här fort under så lång tid sätter stor press på hela besättningen, i synnerhet på rorsman. Högst en timme per pass för den som styr.

Det skadade centerbordet sätter inte stopp för Groupamas besättning att försöka slå rekordet New York ? Lizard Point, inte heller nya dygnsrekord.

– Vi hade 800 sjömil under ett dygn inom räckhåll. Det är svårt att säga hur mycket det skadade centerbordet försinkade oss men vi kommer att fortsätta att driva vår båt hårt. Båten är säker så det känns bra att kunna stå på.

Groupama 3 väntas i mål vid Lizard Point under lördag eftermiddag/kväll.

Mer om rekordseglingen över Atlanten här