Sex enkla åtgärder som avskräcker båttjuven

Med lite medvetenhet och extra uppsikt går det ganska enkelt att avskräcka båttjuvar. Tillsammans med Larmtjänst listar vi tre enkla åtgärder som varje båtägare bör vidta.

Allt för många har en för ledig inställning om att uppställda båtar under vintertid är säkra från tjuven. Inte är väl någon sugen att sno en båt i smällkalla vintern? Men det är där många har fel.

Trots att dagarna blir kortare, temperaturen kallare och mörkret allt mer påtagligt fortsätter tjuvar och stöldligor leta efter sitt nästa byte på båtklubbar, garageuppfarter och marinor. Därför är det viktigt att som båtägare vara på sin vakt och vidta åtgärder för att försvåra det så mycket som det bara går för tjuven.

Larmtjänst har tagit fram tre helt avgörande tips för att motarbeta stöld. För är det en sak man vet säkert så är det att de som är ute efter ett byte på hamnplan oftast går för den lägst hängande frukten.

Gör det svårt för tjuven

Först och främst bör man tänka på var båten står för någonstans. Har man den vid hemmet kan det, även om det kan kännas anskrämligt, på en plats där den syns och gärna är upplyst. Det sämsta man kan göra är att ha den stående bakom garaget där ingen har uppsikt eller gud förbjude lämna den vid sommarstugan efter att löven fallit från träden.

När båten väl står så att man har uppsyn över den är nästa steg att försvåra ytterligare för tjuven. Går det att parkera trailern eller ställa stöttorna så att det blir omständigt att komma åt motorn? Se dessutom till att både motor och trailer är låsta. Om möjligt så ta även väck växelhus och kåpa.

Låt oss sammanfatta:

  1. Ställ båten där du har uppsyn: En båt du inte ser eller regelbundet kan kontrollera löper större risk för att väcka en tjuvs uppmärksamhet.
  2. Försvåra för tjuven: Parkera trailern eller stöttorna så det blir omständigt att komma åt motorn. Om möjligt kan du överväga att montera av växelhus och kåpa.
  3. Fyll i ditt båtkort: En enkel handling kan göra stor skillnad. Genom att fylla i ditt båtkort så finns det korrekta uppgifter till såväl polis som försäkringsbolag. Du hittar mer information om båtkortet här.

Med båten i sjön

Oavsett om båten ligger i sjön året runt eller om den endast används på sommaren finns det några åtgärder som gör den bra mycket säkrare. Här kommer tre åtgärder som alla bör vidta oavsett om man nyttjar båten året om eller ifall den bara används under sommarmånaderna.

  1. Förankra båten ordentligt: Använd en kätting av klass tre för att säkerställa att båten ligger väl förankrad vid bryggan.
  2. Belysning och bevakning: Se till att både bryggan och båten är ordentligt upplysta och övervakade för att avskräcka potentiella tjuvar.
  3. Installera spårsändare: Montera en spårsändare som är godkänd av ditt försäkringsbolag för att snabbt kunna spåra båten om den skulle bli stulen.

Är du med i en båtklubb? Se isåfall till att den är ansluten till projektet Båtsamverkan. Ett initiativ som med besked minskat båt och båtmotorrelaterade stölder.

Du kan läsa mer om Båtsamverkan här.

Fotnot: Artiklarna och videorna om båtstölder är producerade i samarbete med Larmtjänst som är en icke vinstdrivande branschorganisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet.
Videorna är fiktiva men baserade på verkliga händelser.