Enkla knepen som ökar chansen att få tillbaka en stulen båt

Många båtar och båtmotorer som återfinns efter stöld finner ändå aldrig sin rätta ägare. Här är busenkla knepen som ökar chanserna markant.

Det finns många sätt att skydda sin båt och utombordare mot stöld och här finns flera artiklar i hur man undviker bovarna. Men om du ändå skulle bli bestulen på din båt så är det helt avgörande att ha förberett sig väl genom att fotografera och identifiera sin båt på alla tillgängliga vis. Annars är chansen väldigt liten att du kommer att få den åter – även om polisen skulle hitta den.

”Som att stöldanmäla en bil utan registreringsnummer”

– Det är dessvärre väldigt vanligt att båtägare missar den här punkten och det enda de kan uppge som signalement är oftare än man kan tro bara båtens märke och motorfabrikat. Det är ungefär som att stöldanmäla en blå Volvo, utan att ha registreringsnumret, säger Viktor Eklöf, Utredingsinspektör på Larmtjänst.

Effektiva sätt att märka din båt och motor

  1. Skrovnumret är din bästa vän: Skrovnumret är nyckeln till din båts identitet och vanligtvis sitter det på båtens akterspegel på styrbords sida. Se till att märka din båt med detta nummer på flera strategiskt utvalda och dolda ställen, till exempel inne i stuvfack, under sittbrädor eller bakom inredning. Det gör det svårare för tjuvar att avlägsna eller ändra dem.
    Om du har en äldre båt utan skrovnummer, var kreativ och kom på en egen kod!
  2. Motornummer är kritiskt: Din motor är lika viktig att identifiera. Märk den med det unika motornumret, som du oftast finner på motorns fästanordning. Om platsen för numret inte är uppenbar, kolla i motorns manual eller kontakta tillverkaren för vägledning.
  3. Fotosession för att identifera din båt: För alla oss som älskar våra båtar så är det här jobbet redan gjort. Men lika kul som det är att ha snygga bilder att visa upp på sin båt för polarna, lika viktigt är det att dokumentera sin båt och motor och all utmärkande utrustning från flera vinklar. Dessa bilder kan vara ovärderliga för polisen eller försäkringsbolaget om din båt skulle stjälas.

Ytterligare tips för stöldmärkning av din båt

  1. Använda teknik för märkning: Moderna teknologier som DNA-märkning och mikrochips kan ge ytterligare skydd. Dessa metoder gör det möjligt att koppla båten eller motorn till dig som ägare på ett nästan osynligt sätt för tjuven.
  2. Registrering i båtregister: Registrera din båt i nationella eller internationella båtregister. Det ökar chansen för återfinning eftersom dessa register är sökbara av myndigheter över hela världen.

Hantera och förvara ditt båtkort

Båtkortet ska innehålla detaljerad information om din båt och dess motor. Förvara inte båtkortet ombord; det är bättre att ha det digitalt lagrat, smidigast tror vi såklart är att lägga in uppgifterna direkt i Skippo-appen. Detta dokument är ovärderligt vid identifiering och bevisning av ägarskap vid en stöld.

Avslutningsvis

Genom att vidta dessa steg kan du öka säkerheten kring din båt betydligt. Att stöldskydda din båt handlar inte bara om att installera säkerhetsanordningar; det är också viktigt att tänka proaktivt och strategiskt. Din båt är en värdefull tillgång, och det är värt att investera tid i att skydda den.

Fotnot: Artiklarna och videorna om båtstölder är producerade i samarbete med Larmtjänst som är en icke vinstdrivande branschorganisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet.
Videorna är fiktiva men baserade på verkliga händelser.