Livräddande kunskap – så kontrollerar du din flytväst

Den billigaste livförsäkringen till sjöss är sannolikt en bra flytväst. Enligt en undersökning som Svenska Kryssarklubben gjort fungerar inte en av tio västar och det är viktigt att vara noga med underhållet. 

En bra sak att göra innan första turen med båten är att kontrollera att alla uppblåsbara flytvästar man planerar att ha ombord faktiskt fungerar.

Undersökning av många flytvästar

Svenska Kryssarklubben har genomfört en undersökning av cirka 2 400 begagnade västar. I denna visar det sig att mellan fem och tio procent av alla västar som testats inte blåser upp när de hamnar i vattnet.

Detta beror ofta på att ägaren inte testat sin flytväst och struntat i att göra vissa underhållsmoment.

Gaspatronen kan gänga ur

Kryssarklubben har gjort en film om egenkontroll av uppblåsbar flytväst där de drar slutsatsen att den vanligaste anledningen till den uteblivna funktionen är att säkringen till gaspatronen försvunnit och att patronen därför gängat ur.

Läs även:
Nödsändare – en livräddande teknik på sjön
Larm om livsfarliga flytvästar!

Testa att blåsa upp flytvästen

– Sen är det viktigt att blåsa upp västen minst en gång per år och kontrollera att den verkligen håller luften. Vi låter västen ligga uppblåst i 24 timmar. Någon enstaka har faktiskt haft ett hål och några har haft pyspunka, vissa på grund av att tyget åldrats.

– Pyspunkan kan man ju parera genom att blåsa upp västen själv lite då och då, om man är vid medvetande ska tilläggas, så de västarna hade ändå fungerat. Men vi rekommenderar ju att att man kasserar en väst som inte fungerar som den ska. Detta på grund av att tyget i tuberna har ett hål eller är slitet, meddelar Svenska Kryssarklubben.

I filmen ovan får vi veta hur vi veta hur man själv kan kontrollera sin flytväst.

Filmen är gjort på uppdrag av Båttekniska nämnden inom Svenska Kryssarklubben. I Båttekniska nämnden arbetar ideella krafter, kunniga inom båtteknik, bland annat med säkerhetsfrågor.

Foto: Anneli Ekholm, Svenska Kryssarklubben.