Nödsändare – en livräddande teknik på sjön

Tekniken gällande nödsändare har kommit långt under de senaste 10 åren. För havsfarande båtmänniskor är de ett måste men även i skärgårdarna fyller de ett viktigt säkerhetssyfte.

nodsandare-plb-vad-ar-en-plb
En PLB är en liten men viktig del av utrustningen om man ska ge sig ut på öppet vatten.

Nödsändare, eller som de ibland kallas: personal locator beacons (PLB), är kompakta enheter som kan rädda liv i en nödsituation. Dessa små men ack så viktiga mojänger har blivit populära på såväl sjön som land. Men hur fungerar de, varför är de viktiga, och vad ska man tänka på innan man köper en?

Först och främst, vad är en nödsändare eller en PLB?

En PLB är en bärbar sändare som kan aktiveras i nödsituationer för att skicka ut en nödsignal till räddningstjänster. De är utformade för att vara lätta att bära och enkla att använda även om situationen man befinner sig i är stressad eller att man själv har svårt att röra sig.

Hur fungerar de?

Med hjälp av satellitkommunikation sänder enheten ut en nödsignal i samband med ett knapptryck eller genom automatiskt aktivering. Många väljer till exempel att montera sändaren i sin uppblåsbara flytväst så att den automatiskt aktiveras när flytvästen kommer i kontakt med vatten och blåser upp. Sändaren skickar sedan koordinater, och beroende på vilken modell man valt så går dessa till båten man fallit av från, till räddningsstationer och så vidare.

Varför är de viktiga?

Personal Locator Beacons har visat sig vara livräddande verktyg i situationer där snabb respons är avgörande. Tack vare deras förmåga att ge exakta koordinater kan räddningstjänster snabbt och effektivt lokalisera den nödställde och genomföra en räddningsoperation.

Viktiga överväganden att ha i åtanke

Innan du väljer och använder en PLB-enheter finns det några viktiga överväganden att ta hänsyn till. Först och främst är det viktigt att förstå att en PLB inte ska användas för icke-nödsituationer eller för enkla problem som kan lösas på egen hand. En PLB är avsedd för livshotande situationer där en persons säkerhet är i fara.

Det ska också tilläggas att nödsändare behöver registreras hos Sjöfartsverket. Något du kan läsa mer om här!

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö