Så får du liv i grådassig plast – på ett miljövänligt vis

Har du svårt att få lyster i båtens instrumentpanel? Då är detta tipset för dig! Med ett par saker från skafferiet och lite jädrar anamma ger du nytt liv till båtens plastdetaljer – på ett miljövänligt sätt!

kokosolja-husmorsknep-eko-fiskeguide¨
Före och efter mirakelmedelet kokosolja! Bild från Dinfiskueguides instragramsida.

Båtar ska vara ute i solen, helst så mycket som det bara går. Men att vara i solen sliter även en del. De starka UV-stårlarna skadar inte bara hy och tyg utan även ting som man tror ska vara betydligt mer beständigt – till exempel plast.

På de allra flesta båtar går det att hitta plastdetaljer som en gång varit högblanka och svarta, men som med åren fått en grådassig matt ton. Detta till följd av att båten använts på rätt sätt och varit i solen. Men hur får man bukt med denna anskrämliga syn?

Läs även:
Proffsen tipsar – så får du nytt liv i gelcoaten
Renare och billigare båtliv med enkla medel

Vissa väljer att åka till närmsta järnvaruhandel för att köpa det starkaste och giftigaste medlet som går att hitta. Andra vänder sig till vanliga hushållsprodukter som går att hitta i skafferiet. Idag tänkte vi slå ett slag för det senare av de båda alternativen.

Tomas Edenfeldt som står bakom Instagram-kontot Dinfiskeguide har tagit inspiration från sidan Ekotipset och gjort så med häpnadsväckande resultat!

Så ska du göra – steg för steg!

Börja med att fylla en tom sprayflaska med 2 deciliter ättikssprit, ett par deciliter vatten och några droppar diskmedel. Spraya blandningen på instrumentpanel eller annan plasttrim som med åren blivit dassig för att rengöra ytan. Torka sedan torrt med en ren trasa.

Därefter är det dags att ta fram det som jänkarna kallar för ”elbow grease” och gnugga in kokosolja i plasten. När plasten återfått sin lyster torkar man helt enkelt av överblivet fett och nöjer sig över det fin-fina resultatet som dessutom är helt fritt från dyra och skadliga kemikalier!