Förberedelserna du inte får missa inför påmastningen
Henrik Löwing jobbar som riggare på Arcona Yachts och räknas som en av Sveriges främsta experter på området. I första avsnittet av Skippos riggskola delar han med sig av sina bästa tips inför påmastningen.
När våren närmar sig och seglingssäsongen står för dörren är det många som längtar ut på vattnet. Men innan seglen kan hissas och sommaren kan börja är det en sak som måste fungera till hundra procent – riggen.
En väl förberedd och kontrollerad rigg är avgörande inte bara för seglingsglädjen utan även för säkerhet ombord. Därför har vi tagit hjälp av riggexperten Henrik Löwing från Arcona.
Inspektera löpande rigg
Det första han brukar kolla på är den löpande riggen, det vill säga alla trimlinor och fall som rör sig i masten och bommen. Idag seglar många runt med fall i stålvajer, något Henrik vill avråda från.
– Byt till moderna tampar i Dynema. Det är både säkrare och smidigare, säger han.
Falltrissorna förtjänar också särskild uppmärksamhet. Vajerfall kan ha slitit ner trissorna, vilket kan leda till problem längre fram.
– Ta en bild på trissan och visa för en återförsäljare när du köper lina. De kan hjälpa dig avgöra om trissan behöver bytas, tipsar Henrik.
Genomgång av stående rigge
Efter genomgången av den löpande riggen riktar Henrik och Claes uppmärksamheten mot den fasta riggen – vanten och spridarna.
Vid kontroll av vantens infästningar gäller det att vara vaksam på små sprickor i aluminiumet. Rost vid vantskruvar och pressade ändstycken ska också tas på allvar.
– Ytrost är normalt men ser du gravrost måste vaten bytas. Sprickor är ett varningstecken. Fotografera och visa en masttillverkare om du är osäker, säger Henrik.
Spridarna kräver särskild noggrannhet. På moderna riggar med svepta spridare är sprickbildning vid mastinfästningen ett känt problem.
Se till att all elektronik är i skick innan masten går upp
När det kommer till lanternor, antenner, givare och så vidare bör dessa kontrolleras innan påmastning. Eventuella fel blir då mycket enklare att åtgärda än när masten väl står på däck.
– Ett 12- eller 18-voltsbatteri från en borrmaskin fungerar utmärkt för att snabbt kontrollera att lanternor och däcksbelysning är i skick, tipsar Henrik.
För att skydda anslutningar rekommenderar han att man använder fett och elektrospray mot korrosion.