Gammal E-jolle förvandlades till eldriven muskelbåt för barn

En eldriven motorbåt som ser tuff ut, andas 80-tal och som kan hanteras av döttrarna Zoey 7 och Molly 5. Det var planen. Här är resultatet.

Mini_musskelbat_inledningsbild
Christoffer Olsson Kedborn bygde om en E-jolle till en fräck eldriven muskelbåt i miniatyr till sina döttrar.

Vägen till målet är knappast spikrak. Innan denna 80-tals muskelbåt i miniatyr tog form hade Christoffer Olsson Kedborn skapat en isjakt, en 18-fots segeltrimaran samt en arkadmaskin (av den typ som brukade finnas i forna tiders spelhallar). För att nämna en del…

Fler fräcka hemmabyggen:
Simon byggde sin egen snabba och supersnåla ungdomsbåt
Nyrenoverad – hydrokopter med Rover V8-motor
Sjövild dans med hemmabyggd mini-jetbåt

Snart nog började också en idé om en båt till döttrarna Zoey och Molly 7 och 5 att ta form. En båt som gärna fick påminna om en Scarab eller en Cigarette från 80-talets glansdagar.

Eldrift i tiden

– Men så ligger ju det där med eldrift i tiden och jag tänkte att det skulle vara lämpligt, säger Christoffer. Kanske i kombination med skorovet från en E-jolle eller något liknande.

Dags för premiärtur – och jodå – det lirar. Toppfart tre knop med bud på fyra i gynnsamma förhållanden.

Begagnade delar

Sagt och gjort – han kom över en gammal E-jolle för 1 000 kronor och grunden var lagd. Grunden till ett projekt som skulle gå i återvinningens tecken då det mesta är byggt av prylar som han redan hade. Det gäller också motorn som visade sig vara lite för klen för ovan nämnda trimaran.

Ratt från Playstation

– Det är egentligen en så kallad trolling-motor på 600 W, eller en hästkraft om man så vill, som jag byggde om för att den skulle passa för rattstyrning. Ratten kommer för övrigt från ett Playstation och passar perfekt in i båtens stil i övrigt. Motorbrunnen, targabågen och den lilla överbyggnaden är i plywood med förstärkningar av glasfiber och topcoat. Vindrutan är i plexiglas och tänka sig – skotbalken på den gamla E-jollen var redan en perfekt stomme för sätet.

Viktigt med detaljerna

Här skulle storyn kunna sluta. Nu har vi dock med en flärdig 80-talsinspirerad muskelbåt att göra där detaljerna är halva grejen. Därav mugghållare med inbyggda led-ljus och en stereo som heter duga.

Bygget i stora drag. Christoffer Olsson Kedborn byggde om en gammal E-jolle till en eldriven muskelbåt i miniatyr.

Tungt V8-muller

– Där hade jag tur igen. Luckorna i en E-jolle passar perfekt för 6,5-tums högtalare. Man kan tycka att motorn i båten är i klenaste laget men tro mig – stereon är det desto mer tryck i. Speciellt när vi kör ljudet från två tunga V8-motrer, säger Christoffer.

Vad var svårast med hela bygget?

– Det var nog när vi skulle få styrningen att fungera. Jag skrev ut själva mekanismen med en 3D-skrivare men fick också god hjälp av en kompis.

Sist men inte minst – hur fort går denna lilla muskelbåt?

– Den gör ungefär tre knop. I perfekta förhållanden så kan man komma upp i fyra. Men så finns det också potential i båten för en starkare motor. Jag tänker mig ett 60-voltsbatteri istället för nuvarande 12 vilt och en 15 kW elmotor på motsvarande 20 hk.

– Men det får bli nästa projekt, avslutar Christoffer.

Se också Cristoffers egen Youtubekanal.