Ett halvår med tygpresenning – så höll den för vintern
Ett halvår har gått sedan vi inledde vårt långtidstest av Polyropes tygpresenning Toptex. Efter en vinter med såväl regn och rusk som snö och kyla ger vi våra synpunkter: I de fallen passar den och då bör den kanske undvikas.

Vintern har kommit och vintern har gått. De kära båtbestyren är undanstökade och sommarsäsongen står alldeles som strax för dörren. Under månaderna när undertecknads Albin 78 stått på torra land har vi på Skipporedaktionen passat på att utvärdera en båtpryl sällan får den uppmärksamhet den förtjänar – nämligen presenningen.
Men i det här fallet är det inte vilken presenning som helst. Kanske känner även du igen dig i att ha tröttnat på att byta plastskynket som skyddar båten vintertid efter sisådär vartannat år? Grämer du dig än över ryggskottet du ådrog dig när båten skulle täckas av i förra veckan? Eller har du kanske rent av lessnat på allt slit och släng med krympplast?
Då skulle en tygpresenning kunna vara något för dig.
När vi täckte båten i höstas var sparade vi inte på lovorden. En lättare täckning kunde vi knappast fått. Faktum är att de två hjälpredorna lika gärna skulle kunnat vara en men nog underlättar det alltid med ett par extra händer.
Andra har också läst:
Så håller en tygpresenning över vintern
Produkten vi testat är en så kallad Toptex-presenning från Polyropes. Nu kan det vara värt att nämna att en liknande lösning går att hitta genom att köpa markväv eller andra liknande produkter på löpmeter. Man skulle således kunna spara in några slantar. Å andra sidan så betalar åtminstone jag gärna några extra kronor för att få en smärtfri båttäckning med minimal anpassning.
Bra vid hårda vindar..
När båten väl var täckt dröjde det inte länge innan den första höststormen kom och det var även då som Toptex-presenningen visade prov på funktion. Flera av båtgrannarnas presenningar hade slitit sig, några satt på sniskan och ett fåtal var bara att kassera. Tygpresenningen på vår Albin 78 satt emellertid precis som den gjorde när vi lämnade båten en vecka tidigare.
För den som inte sett reportaget från i höstas så är detta tack vare att blåsten går igenom presenningen vilket i sin tur minskar vindfånget och gör att luften under täckställningen byts ut.
…sämre när det kommer till snö
I instruktionerna för presenningen påtalas vikten av att få ett kraftigt fall på duken. Detta skulle visa sig vara mycket viktigt när väl snön kom.
Det första snöovädret passerade och så gott som all snö rann av men när det föll ett par dagar senare, och då var något blötare, hade nederbörden en tendens att fastna i tygduken. Inte minst när det återigen blev kallare och den blöta snön frös fast i presenningen.
Förvisso inte ett jättestort problem för den ordningsamme som regelbundet kollar till sin båt under vinterhalvåret men ändå värt att ha i åtanke. Snö, inte minst blöt sådan, väger mycket och skulle kunna skada såväl presenning som ställning.
Har man således en väldigt bred båt (vilket gör det svårare få till den lutning på 45 grader som rekommenderas), bor där det plötsligt kan komma stora mängder snö och dessutom sällan kollar till båten är detta kanske inte presenningen att satsa på.
I de flesta andra fall tycker åtminstone undertecknad att det är ett litet pris att betala för fördelar som stort ljusinsläpp och enkelhet. Bara för att nämna ett par.
Värd sitt pris
Slutligen ska det nämnas att Polyropes Toptex är betydligt mycket dyrare än en ”traditionell” presenning av motsvarande storlek som går att köpa hos diverse järn-, bil- och båtvaruhandlare.
Duken som vi testat över vintern mäter 6×10 meter och kostar cirka 3 500 kronor. Då får man emellertid även tre års garanti om något skulle hända och när väl presenningen gjort sitt är den till skillnad från många vanliga presenningar återvinningsbar.