Båtrenovering: Slipning – en rejält underskattad konstform

Banta för fart del 13. Projektet med Gustav Morins trimaran fortsätter och vi har kommit till en väldigt avgörande punkt för slutresultatet. Konsten att slipa. Häng med!

Att slipa är en konst större än vad de flesta någonsin har trott så vi upprepar – att slipa är en konst! Med detta fastställt med all önskvärd tydlighet så tar vi sålunda rygg på Anndy på Honors Yachts som kan sin sak när det gäller just detta. En resa där vi kastas mellan hopp och förtvivlan och där vi tror att vi har fattat galoppen. Men bara för att i nästa stund inse att vi fortfarande är noviser.

Se alla avsnitt i serien Banta för fart här.

Vi börjar sålunda på en någorlunda plan (nåja) yta med regel nummer ett som lyder så som följer. Glöm bort allt vad slipmaskin heter. Använd muskelkraft och en så kallad långslip och framför allt – tro inte för ett ögonblick att detta är ett jobb som man river av i all hast.

Slipa som ett X!

Nästa steg är att förstå vikten av att slipa i en X-form, som Anndy utrycker det. En teknik som han demonstrerar i videon och som snart ska visa sig vara den enda raka.

Att slipa är en stor konst och jakten på en fin uta är full av fallgropar. Anndy Herberth på Honors Yachts lär ut tekniken.

Till detta kommer en lång rad övriga saker att tänka på där långslipens vinkel mot underlaget och ergonomin när man arbetar bara är några exempel. Sedan finns det också flera sätt att avgöra huruvida man har fått till en jämn yta eller ej. Och där synen är till föga hjälp.

Bantningen fortsätter…

Häng med i del 13 av Banta för fart där vi återigen besöker Honors Yachts på Värmdö. Tack också till vår sponsor Svenska Sjö Båtförsäkringar – som delar båtlivet med både er och oss.