Vinterbåtliv i ytterskärgården: ”Något alla borde uppleva”

Vinteräventyrets andra och sista dag står i stark kontrast till den första. Väl hemma i värmen igen vill Skippos Gustav Morin tipsa alla om att ge sig ut på en liknande upptäcktsfärd och ger dessutom tips hur äventyret kan göras utan båt! 

Paddling och Sup vinter_Jan_23_644

Efter att stormen börjat lägga sig och Gustav Morin kommit hem från vinteräventyret i Stockholms skärgård tillsammans med Svenska Sjö får vi till ett snabbt snack.

Till skillnad från första dagen som kantats av kyla, motgångar och ett litet mått av misär har denna andra dag bjudit på något helt annat – trots att kylan fortfarande närvarat.

Ska vi ta vid där vi slutade?

– Ja men vi hade ju haft en väldigt tuff dag så att komma fram till Sandhamn var snudd på magiskt. Det var som jag nämnde sist helt fantastiskt att vara på Seglarhotellet när inte en människa var där. Vi åt gott, bastade; allt var som vanligt toppen trots att etablissemanget gav lite av en ”The Shining”-känsla om än en mycket mer gemytlig sådan, säger Gustav Morin.

Då var ni varma och utvilade till dagen därpå alltså?

– Det var vi verkligen och tur det för tidigt blev det, säger Gustav och fortsätter:

– Dag två blev faktiskt något av ett drömscenario. Vi ger oss iväg svintidigt och sätter en nordostlig kurs mot Björkskär. Det går förvisso fortfarande ordentligt med sjö och vi får till och från stanna för att skrapa bort vattenstänket som fryser på rutorna. Men allt är värt för när vi väl når den lilla ögruppen i ytterskärgården stiger över det öppna Östersjön. Något jag vill påstå är bland det mest fantastiska man kan uppleva.

Men hit är det ju många som åker på sommaren. Vad gör det så speciellt bara för att det råkar vara vinter och minusgrader utanför hytten?

– Man måste nästan uppleva det själv men det är som att havet kokar. Det bara rykte från vattenytan så långt som ögat kunde nå. Vi som var ombord är eniga om att det är en helt otrolig scen som är svår att få under en annan årstid. Även vår följeslagare Henrik Trygg som är en av Sveriges mest rutinerade skärgårdsfotografer häpnade och blev helt till sig, säger Gustav Morin.

Oavsett var i ytterskärgården man kan ta sig borde man ge det ett försök, det tycker i alla fall Skippos Gustav Morin. Foto: Henrik Trygg

Men väl där ute, vad gör man? Det är väl ändå för grunt för att komma in i de riktigt grunda vikarna.

– Jo men det är då det fina med SUP och kajak kommer in. Många tycker kanske att jag och Emma var helt galna men vill man in på de riktiga smultronställena då kan man inte ha några djupgående drev.

Vad finns där som är så spektakulärt?

– Jag paddlade på insidan av skären där det var helt lugnt medan det bara några meter bort på andra sidan klipphällen öppnade sig ett stormande hav. Då plötsligt på isflaket framför mig dyker det upp en mink! Man får tycka vad man vill om dem men nog var det häftigt.

Se bilderna från första dagen här!

Det låter ju helt otroligt, men var tog ni vägen sen? Fick ni värma er innan det bar hemåt igen?

– Eller hur! Efter denna naturupplevelse åkte vi till insidan av Björkskär, det vill säga den som de flesta känner till. Där var det helt lugnt, klart vatten och snudd på vindstilla. Med bara rätt kläder på frös man inte ens. Men pricken över i:et var ändå när vi insåg att bastun längst in i viken var öppen och redo att elda på i. Ett helt magiskt avslut på en magisk dag, säger Gustav Morin.

Allt detta låter ju fantastiskt härligt men vem som helst kan kanske inte göra ett vinteräventyr i skärgården? Jag menar det krävs ju först och främst en båt som pallar med äventyret och det har ju långt ifrån alla.

– Det stämmer såklart och en resa precis som våran kanske inte alla lyckas få ihop men jag vill ändå mena att de allra flesta kan ta sig till båtarna som går från Stavsnäs. Bära med sig en uppblåsbar SUP på ryggen eller hyra en kanot ute på Sandhamn för att på egen hand och med rätt kläder kunna uppleva allt skärgården i vinterskrud.