Med kajak och SUP genom en skärgård i vinterskrud

Ett aktivt båtliv året runt är något som frekvent förespråkas här hos oss på Hamnen. Men när Gustav Morin denna gång ger sig ut tillsammans med Svenska Sjö för att leta vinteräventyr i Stockholms yttre skärgård kan någon slags gräns ändå ha nåtts.

Foto: Henrik Trygg

Vid Sandhamn når byvindarna 20 meter per sekund, kvicksilvret i termometern är nere på dubbla siffror och islagret på Svenska Sjös assistansbåt växer sig allt tjockare. När vi når Gustav har han nyss kommit in från sin kanske mest utmanande tur på SUP-brädan någonsin.

– Jag kan erkänna att denna första dag för de flesta skulle framstå som en smått idiotiskt tidpunkt att syssla med paddling. Men vi ville se vad som går att hitta på när isen täcker skärgården. Nog har det varit blåsigt och helt klart utmanande med alla vågor när vattnet som skvätter över brädan direkt fryser till is och gör den redan utmanande balansakten smått omöjlig. Men på många sätt och vis har även vinterpaddling sin charm, säger Gustav Morin.

Hur tänker du då?

– Det gäller att se möjligheter istället för hinder. Vi hade egentligen som plan att åka skridskor i ytterskärgården där vattnet precis hade fryst och fjärdarna låg tomma. Men för att inte bli allt för besvikna om isen skulle svika hade vi en kajak och en SUP-bräda med i packningen.

Måste det verkligen göras på detta extrema vis?

– Haha nej absolut inte. Det råkade bara vara då vi hade tid och möjlighet. Därför gällde det att klä sig varmt och hålla humöret uppe.

Att beskriva en vinterfärd i yttre skärgården som något annat än spektakulär är snudd på kriminellt. Foto: Henrik Trygg

Ni följde alltså den gamla goda devisen ”inget dåligt väder, bara dåliga kläder”?

– Just precis så! Och klämtjäcka ”ut på tur, aldrig sur”.

Var alla lika entusiastiska över vinteräventyret som du var?

– Skepparen ombord skällde på oss när dörren till hytten var öppen lite för länge, men till hans försvar så är det ganska fantastiskt att glida runt i en snöig och vindpinad skärgård och beskåda spektaklet i enbart tröja. För oss som plaskade runt utanför hytten fanns det helt klart inslag av misär, inte minst när händerna på Emma som paddlade kajak antog en mer blå än beige färg, eller när jag glömde dra åt blixtlåset i torrdräkten. Det blev väldigt tydligt när jag vurpade i en våg.

Såhär långt, vad har varit höjdpunkten under upptäcktsfärden?

– Vi alla kan nog enas om att många som längtar efter att åka ut i skärgården såhär års skulle älska känslan av att få komma in och värma sig när mörket lagt sig. Så var det nog också för delar av vår besättning. Inte minst för att vi hade så gott som hela Sandhamn och Seglarhotellet för oss själva. En varm bastu efter en av de kallare dagarna jag upplevt till sjöss är onekligen svårslaget. Men jag kommer ju minnas mer hur det var att ta mig över stora ispartier med enbart en uppblåsbar bräda som redskap, att pulsa över snö på små kobbar och skär och att gå igenom isen utan att bekymra mig särskilt mycket över det tack varen min ändå hyfsat täta torrdräkt, avslutar Gustav Morin som tror på bättre väder när resan tar sin fortsättning dagen därpå.

Vi ska se till att följa upp med en intervju från andra dagen. Och framöver får vi även se videoinslag från äventyret.