Expedition Varberg - Stockholm

Hamnen.se kastar loss på en upptäcktsresa längs den svenska kusten i en sjumetersbåt. Med läsarnas hjälp ska de hitta smultronställen och intressanta personer längs vägen. De ska också sätta rekord i vindsurfing och vattenskidåkning. Allting kommer att filmas och korta videopoddar kommer att läggas ut 10-15 gånger per dag med start på torsdag 2 maj.

Drivna av spontanitet och ledda av hunger kommer de att göra nedslag i små hamnar, genomföra galna uppdrag och träffa spännande personer.

– Med hunger menar vi alltså vanlig hunger, för hur lätt är det egentligen att hitta matplatser när man kommer från havssidan? Det är en av frågorna vi ska få svar på, säger Skippos reporter Claes Olivecrona.

Rutten mot Stockholm går hela tiden till havs, alltså runt Skåne, och båten som ska klara strapatsen är en blott sju meter lång hyttbåt av modell Beneteau Barracuda 7.

– Vi vill testa om små båtar duger till långa semesterturer. Många hakar ju upp sig på att de måste köpa jättebåtar bara för att kunna ge sig ut på havet, säger reporter Gustav Morin.

Mellan nedslagen kommer de båda reportrarna, som gjort sig kända genom både kappseglingar runt jorden och tv-program om båtar, att försöka sig på projekt som att vindsurfa över Hanöbukten, åka vattenskidor genom Kalmarsund och tillbringa en natt mitt i Ale stenar.

– Det sägs ju att Ale Stenar är väldigt vackert och ryktena går att det spökar frekvent, så det ska vi undersöka genom att tälta där. Att det huserar kor i krokarna lär ju ge en extra krydda, säger Claes Olivecrona.

Alla tittare uppmanas att skicka tips på smultronställen, alltifrån fina vikar till fiskekrogar, och personer som de tycker ska besökas och filmas (Mejla förslag och påhejningar på info@hamnen.se eller kommentera direkt på vår Facebooksida. Man kommer att kunna följa resan på Hamnenplay.se.

För att öppna för ännu fler oväntade möten och besök av platser kommer Upptäcktsresebåten även erbjuda tittarna att skicka med saker längs vägen. Det kan vara Hamnkaptenen i Varberg som vill skicka med en pelargon till sin systerdotter i Limhamn, Hallands nyheter som vill sända med en tidning till en provprenumerant i Karlshamn eller Jonny Nilsson i Träslövsläge som vill sända med ett paket cykelventiler till sin kusin Sigge, boende i Kalmar, som denne glömde under västkustsemestern 1994.

Beneteau Barracuda 7Den är byggd för att fungera på havet och lär vara praktisk som få. Detta är Beneteaus nya Barracuda 7 som ska få bekänna färg under ”Upptäcktsresan” där vi åker från Varberg till Stockholm. Taket lär fungera fint för att frakta vindsurfingprylar.

Vindsurfing UpptäcktsresanDet finns ju risk att det blir långtråkigt längs kusten. Därför planerar vi att försöka sätta rekord på några utsatta sträckor som korrigeras efter vädret. Det ena handlar om vattenskidåkning. Det andra om vindsurfing. Det kommer minst sagt att bli en utmaning, inte minst då det spås kalla temperaturer. Det här är en vindsurfingutrustning av typen Formula som kan plana från 4 m/s.