Beneteau Barracuda 7 – lovande lillasyster

Barracuda_7_Nav3_puff
Barracuda 7

Barracuda_7_Nav3_puffFör ett år sedan skrämde Beneteau Barracuda 9 hicka på många etablerade hyttbåtar med sitt mycket konkurrenskraftiga pris och sina smart utnyttjade utrymmen. I september premiärvisas Barracuda 7 som verkar minst lika lovande.

Så sent som i februari spådde Hamnen.se att Barracuda skulle kunna utgöra ett stort hot mot etablerade hyttbåtstillverkare som Targa, Minor, Nord Star med flera. Och mycket riktigt. Denna fransos fick mycket ros för sin sinnrika inredningslayout såväl utomhus som under tak. Men framför allt överraskade den med att ha ett mycket konkurrenskraftigt pris. Eller vad sägs om ett pris på nära en miljon mindre än jämnstora Targa 27.1? 

Det måste anses vara svårslaget även om Barracuda 9 levereras med 300 bensinhästar på häcken istället för en dyr dieselmotor i Targans fall.

Nåväl. Nu kommer uppföljaren som vid en första anblick verkar minst lika lovande. Och precis som sin två meter längre storasyster har den ett skrov försett med ett luftsmort steg, vilket ger en föredömligt liten våt yta och därmed lägre bränslekostnader och högre toppfart. Notervärt är också att båten är hela 2,75 meter bred, vilket måste anses vara mycket då längden stannar på 7,14 meter.

Till detta har den fått en stilren och förhållandevis mycket rymlig styrhytt, samt ett däck med flera smarta finesser. Bland annat finns det sittplatser för upp till sju personer på akterdäcket och vill man ha mer durkyta kan en av bänkarna på akterdäcket enkelt plockas bort.

Styrhytten har skjutdörrar på båda sidorna samt en rejäl taklucka som släpper in mycket ljus. Inredningssnickerierna är högglanspolerade på bästa franskt manér. I förpiken finn en V-koj med plats för två vuxna. I övrigt finns ett separat toalettutrymme samt ett dugligt pentry med diskho, spis, kyl och förvaringsutrymmen. Värmare står dock på listan över extrautrustning.

Ytterligare exempel på snitsiga finesser är tre stycken låsbara förvaringsutrymmen som sväljer det mesta som kan tänkas behövas av tampar, ankare och fendrar men som också kan fungera som fisksumpar. Till alla sportfiskares glädje finns det också plats för ett ekolod/plotter på upp till 10 tum på instrumentpanelen.

Barracuda 7 avsedd för enkelmontage med en motor på 150–200 hk och det senare alternativet räcker till en toppfart på runt 35 knop. Enligt ryktet efter testkörningar av prototypen ska båten ha ett föredömligt värdigt uppträdande i sjön även i litet tuffare förhållanden.

Beneteau Barracuda 7 premiärvisas på utställningen ”Öppna Varv” på Orust den 24–26/8. Priset är inte fastställt ännu men från varvet utlovas det att det ska bli konkurrenskraftigt i jämförelse med liknande båtar i samma storlek.

Info www.suzukimarin.se.

Data Beneteau Barracuda 7:
Längd    7,14 m
Skrovlängd    6,44 m
Bredd    2,75 m
Vikt    2 050 kg
Bränsle    200 l
Vatten    100 l
Motor    150–200 hk
Pris    ej klar

Barracuda_7_Nav2

Barracuda_7_Int2

Barracuda_7_Serie_profil

Barracuda_7_Vue_Dessus

Barracuda_7_Vue_Dessus-Cabine

Barracuda_7_Nav3