Upptäcktsresan Finland – vi startar på mäktiga Söderarm

Del 1. En upptäcktsresa till Finlands- och Ålands skärgårdar. Det var grundplanen som sedan kom att byggas ut med foilsurfing, oförutsedda händelser och plötsliga ingivelser. Häng med!

Det som började som en transportkörning till Helsingfors växte snart till något mer. Och något mer. Och något…

… ja ni fattar. Så när vi nu ska koppla grepp om detta äventyr så blev det en reportageserie med en härlig blandning av upptäckter, kulturella möten och foilsurfing på öppet hav. Allt på en gång.

Fler delar i Upptäcktsresan Finland:
2. Med foilande surfbräda över Ålands hav
3. Vi faller pladask för Kobba Klintar
4. Rödhamn där Ålands hav tar vid
5. Läskigt eller bara kul på Kökar?
6. Idyll och blodiga krig på Hangö

Mäktig utpost

Men vi börjar på Söderarm denna mäktiga utpost i yttersta havsbandet i Roslagens och Stockholms skärgård på gränsen till Ålands hav.  En ödslig plats kan tyckas vid en första anblick kan tyckas men som snart ska visa sig vara full av liv. Inte minst på grund av den turist- och konferensverksamhet som pågår här under Anngrets Anderssons ledning.

”Udden av den södra armen”

Namnet Söderarm lär komma av alla öar som sträcker sig som två armar ut mot Åland hav. Armen var utmärkt på ett sjökort från 1645 som ”udden av den södra armen”. Vid den södra armens spets byggdes fyren och armens läge gav namnet Söderarm. Det här var en gång i tiden både fyr- och lotsplats.

Sent som synden och anländer vi till denna mäktiga plats som också är startpunkt för ”Upptäcktsresan Finlands och Ålands skärgårdar. Föga överraskande kommer resan över Ålands hav också kryddas litet extra. Eller vad sägs om att klara av den på en foilande vinsdsurfingbräda?

Anngrets visdom

Innan avfärd passar vi dock på att se oss omkring. Och att få ett snack med Anngret Andersson som har drivit verksamheten på Söderarm i 25 år. Och som verkligen kan sin sak när det gäller öns historik, sevärdheter och hemligheter. Men också när det gäller villkoren under de frostiga månaderna när tillvaron kanske inte bara är idyllisk. Vad Anngret tycker om Gustavs idé att surfa till Åland går också att läsa mellan raderna. Må vara med Svenska Sjös servicebåt som följeslagare.

Upptäcktsresan Finland startar med ett besök på Söderarm och med en äventyrlig tur på foilsurfingbräda över Ålands hav.

Farväl…

Allt detta leder som sagt  fram till stunden då det är dags för Gustav att sjösätta foilbrädan och ta sikte på horisonten.

Häng med!