Upptäck Vänerns båtpärlor – klart vatten och långgrunda stränder

Vänern är för många ett oupptäckt båtparadis. Sjön som ofta reduceras till en sträcka på Göta Kanal förtjänar mer hyllning än vad den ges. Här hittar vi ståtliga slott, långgrunda sandstränder och häftiga upplevelser. 

Navens-fyr-pa-vanern
Vänern är en fantastiskt semesterplats för alla som gillar båtliv.
Planerar du en tur på Göta Kanal? Då kan det vara värt att planera in lite extra tid på Vänern. Hit är det relativt få som hittar sig och frågan är varför. Kanske kan det bero på att många ser Vänern som en del av Göta Kanal och på så vis missar allt den har att erbjuda? Vi vill slå hål på myten att Sveriges största sjö bara skulle vara en parantes på färden mellan öst- och västkusten.

För att hitta rätt i Vänerns fantastiska skärgård har vi samlat fem smultronställen som du absolut inte får missa vid ett eventuellt besök. Koordinaterna finns länkade under varje videoinslag!

Gästhamn, musik och spännande upptäckter på Läckö Slott

Vid Läckö Slott finns mer än bara en gästhamn. Här hittar du kulturevenemang och spännande upptäcktsfärder.

Det klassiska barockslottet Läckö blickar ut över Vänern från en udde i Ekens Skärgård. Slottet har sina anor från 1200-talet men är idag en plats där kulturlivet blomstrar. På sommarhalvåret arrangeras operor på borggården och i anslutning till slottet ligger Vänerskärgårdens Naturum.

Ett måste att besöka för de med sinne för kultur och historia, och för dem som uppskattar en rejäl gästhamn.

Sveriges Hawaii – långgrunda stränder och kristallklart sötvatten

Rövarsand är en riktig pärla i Vänerns skärgård. En plats för såväl de badsugna som soldyrkande.

En skyddad vik i de flesta vindriktningarna. Rövarstrand är som en liten kil av strand på Brommö. Vad namnet kommer ifrån kan de lärde tvista om. Vad det däremot inte råder några tvivel om är att man här får en känsla av havet, trots att man befinner sig i en sjö. Planerar man att ta sig hit gäller det dock att vara ute i tid – det kristallklara vattnet lockar många!

Ett skrovmål för gourmanden – välkommen till Spiken

Fiskeläget Spiket är kanske Vänerns svar på Smögenbryggan – här finns service, gästplatser och mat för även de mest kräsna!

Mat, hamn, och röda sjöbodar. Om det inte vore för att vattnet var sött skulle man nästan kunna tro att vi befinner oss i Smögen. Men icke – vi har hittat till Spiken! Det lilla fiskeläget utanför Lidköping bjuder på god mat och trevlig stämning.

Alvön – som Stockholms skärgård fast folktomt

En plats att andas ut. På Alvön i Kristinehamns skärgård är det lugnt och stilla, ett färdmål för den som bara vill njuta.

Skärgården utanför Kristinehamn påminner om Stockholms utskärgård med massa små härliga avslipade öar. På just Alvön finns en liten hamn med bojar medan det på Långön som ligger precis intill är bättre djup för de med segelbåtar. Vill man ta en stund att koppla av är detta definitivt en palts att knappa in i

Hindens rev – ”Perfekt sandbotten mot tårna”

En drömplats för badsugna barn. Hindens rev sträcker sig flera kilometer ut i Vänern och bjuder på en svårslagen sandstrand.

Ta en dag på stranden! Vid hindens rev blir du inte besviken. Här hittar du en perfekt, långgrund sandbotten att sätta tårna i. Tack vare att revet går rakt ut i sjön kan man dessutom välja tilläggningsplats efter vinden och på så sätt ligga skyddad.

Har du inte fått nog? Här kan du hitta båda delarna av Upptäcktsresan Vänern:
Del ett: Vänern – Sveriges mest underskattade båtparadis
Del två: Vänern – En båtvärld som verkligen överraskar