Norrpada: Ytterskärgården när den är som allra bäst
Med sina glasalslipade hällar och utmärkta naturhamnar är Norrpada en plats alla borde besöka. Här finner våra reportrar ett lugn som bara ytterskärgården kan erbjuda.
Långt ute i havsbandet, där klippor möter horisont, väntar Norrpada skärgård – ett svenskt skärgårdslandskap i sin mest avskalade och poetiska form. Här är naturen både karg och vacker, med slipade hällar, isräfflor och ett nästan overkligt lugn. Perfekt för dig som söker ett möte med ytterskärgårdens i dess sanna anda.
Norrpada är den sista anhalten för vår upptäcktsresa där våra reportrar Claes Olivecrona och Gustav Morin tillsammans med Svenska Sjös vd Per Nikolausson tagit sig från Kasnäs i Finland hela vägen till den svenska ytterskärgården.
Sten, hav och historia – utskärgård när den är som bäst
Det känns lite som att våra utsända reportrar hittat hem för redan vid första anblick förstår de att detta är något alldeles speciellt:
– Det är otroligt vackert här, säger Claes Olivecrona till Per Nikolausson som gör sitt första besök i skärgården kring Norrpada inte och kan mer än att instämma.
Skärgårdslandskapet bjuder på glasalslipade hällar och dramatiska formationer från inlandsisens dagar. Om du tittar noga ser du isräfflor i klipporna – som ett visitkort undertecknat naturen från tusentals år tillbaka.
För att miljön ska hålla i många år till är det dock viktigt att ha vissa saker i åtanke, hela Norrpadaskärgården är nämligen ett naturreservat. Här gäller det att:
- Hålla hundar kopplade
- Inte lämna skräp (det finns sopstation på Gummaskär)
- Använda de utedass som finns och inte uträtta behov i naturen
Tre huvudsakliga naturhamnar i Norrpada
Tilläggningsmöjligheterna här är många och med rätt vind och väderförhållanden kan man hitta sig en väl skyddad natthamn. De huvudsakliga naturhamnarna är Idskär, Storskär och Alkobben/Högbulen där den förstnämnda ger bäst skydd.
För Skippoanvändare med ett premiumabonnemang och tillgång till Hydrographicas specialkort finns det tydligt utmarkerade tilläggningsplatser vid de olika skären.
En plats för Taube och tystnad
I sann upptäckaranda spekulerar reportrarna vad dessa kobbar och skär varit med om under alla de år som sjö- och båtfolk vallfärdat till Norrpadas skärgård.
– Vet du vilka som håller till här? Det är Pelarorden där Bellman var med. Eller var det Evert Taube, säger Per Nikolausson frågande.
– Nu får du skärpa dig, utbrister Claes och tar ton i den Taubekomponerade Calle Schevens vals.
Någonstans mellan humor och historia vävs fantasin in: kanske har en brockluta, byggd av lutmakaren Ernst Brock i Gamla stan, ljudit över klipporna här. Det är också här vi rundar av upptäcktsresan för denna gång, till tonerna av Taube och ytterskärgårdens tystnad.