Båtsemester med barnfamilj – det börjar likna succé

Del 3. En hastigt påkommen helgtur med barn i en liten daycruiser – utan färdplan eller vidare planering. Vettigt? Allt mer tyder på det medan familjen fortsätter mot idylliska Finnhamn och vackra Furusund.

Nog fanns det små farhågor på förhand. Att båten, en Yamarin 63 DC, skulle vara för liten för en hel småbarnsfamilj. Men också att det kanske gick lite väl snabbt när man skulle komma iväg. En snabb rensning av resterna i kylskåpet där hemma och ner i en kylbox. Flytvästar och kläder till alla? Check! Håvar till barnen? Jajamen! Det sistnämnda en nog så viktig detalj skulle det visa sig.

Finnhamn mitt i paradiset

Vi kommer in i handlingen i Finnhamn på ön Jolpan med sina kringliggande öar. En plats som har fått sitt smeknamn, Paradiset, av en uppenbar anledning. Färden går sedan vidare mot Furusund och en lyxig lunch på restaurangen. Frågar man barnen så är det nog nästa delstopp som smäller högst under denna tredje dag till sjöss. En strand som visade sig vara precis så långgrund, vindskyddad och härlig som den såg ut att vara vid en snabb sökning på Skippos navigations-app.

Det är också vid denna strand mitt emot Räfsnäs, på Tjockös nordvästra udde som fördelen med en liten båt blir extra tydlig. Speciellt när man enkelt glider in även till de långgrundaste av stränder med upptiltad-utombordare. I fall som dessa känns önskan om en större båt mycket avlägsen.

En lyckad båtsemester med en barnfamilj bygger på förmågan att laga efter läge och att alla får känna sig delaktiga. Väder, storlek på båt och andra yttre omständigheter spelar mindre roll.

Inte förruffen – kojan!

Avlägsna känns också alla farhågor som gnagde när familjen kastade loss för tre dagar sedan. När det hela ska sammanfattas är det uteslutande glada tongångar. Var och en har hittat sina mer och mindre väntade guldkorn där något så enkelt som kojan i båten, eller förruffen som vuxna brukar kalla den, visade sig vara en verklig höjdare.

Mer väntat var att såväl Håkanskär, som Finnhamn och för all del Furusund skulle gå hem hos den vuxna delen av besättningen.

Se tredje och sista delen av Gustav Morins familjesemester i liten motorbåt.

Se också:
Del 1: Båtliv med barnfamilj – konsten att komma iväg
Del 2: Båtliv med barnfamilj – vi gör det till en barnlek