Med motorbåt genom Hollands konstgjorda skärgård

Del 2. Man tager befintligt bottensediment, pumpar och gräver i ett galet tempo och häpp – så har man skapat sig en konstgjord ögrupp med blomstrande fågelliv och turism. Hamnen sätter kursen mot Marker Wadden.

Amsterdams kanaler i all ära men det finns mer att se i Holland med båt. I det andra avsnittet av Upptäcktsresa Holland gasar Hamnens reportrar på ordentligt med de splitternya inlånade Sea Ray-båtarna och når otroliga Marker Wadden.

Se alla avsnitt från Hamnens resa med daycruiser genom Amsterdam

Del 1: Med motorbåt i Amsterdam – genom tunga moln av marijuana!
Del 2: Båtliv i Holland – med motorbåt genom konstgjord skärgård
Del 3: Båtliv i Holland – köttslig lust och krigets isande vindar
Del 4: Vattenskidor i Holland – världens mest avslappnade båtliv

Det handlar om en konstgjord skärgård under utveckling i innanhavet Markermeer. En ögrupp som har växt upp på rekordtid. Eller vad sägs från 0 till 100 på fem år!

Otrolig natur ska rädda fiskar och fåglar

Hur det gick till när den holländska motsvarigheten till Naturskyddsföreningen gav order om detta bygge är en lång story. Av det rika fågellivet, naturen, vyerna och turismen att döma så har man i alla fall gjort något väldigt rätt.

Bli medlem i Skippo Plus och se tester av båtarna som deltar i Upptäcktsresan:
Test av Sea Ray SDX 250 med V8-inombordare.
Test av Sea Ray SDX 250 med utombordare.

Sjöbotten förvandlas till sagolik ögrupp

Hamnen tar rygg på den ideellt arbetande guiden Jaap Eelmin. Han har varit med sedan invigningen av Marker Wadden den 24 september 2016 och kan stolt förklara hur man förvandlar sjöbotten till en sagolik ögrupp på 1 000 hektar.

Det är fartförbud nästan överallt på och omkring Amsterdams kanaler. Men väl utanför portarna luftar vi både utombordaren och inbombordar V8:an i de nya Sea Ray 250-båtarna. Vilken tror du är snabbast? Se del 2 i Upptäcktsresan Holland för svar.

En kamp med – inte mot – naturen

Förutom det uppenbara, att det gäller att skyffla enorma mängder sand, så måste man också skapa rätt vattenflöde mellan öarna och veta hur man lägger grunden till en rik fauna. Vi talar alltså om ett nyanlagt område som redan har fått ett 150-tal fågelarter att trivas minst lika bra som den ständigt ökande mängden av fiskar i vattnet.

Allt detta samt besök av våtmarkerna, faciliteterna, stugorna, campingen gästhamnen samt en inblick i holländarnas kamp med – inte mot – naturen.

Häng med!