Zodiac X10CC – RIB för 4 miljoner och plats för hela släkten

Kabin, soltak, sittplatser för hela släkten och en toppfart på 60 knop. Nya Zodiac X10CC erbjuder både det ena och det andra. Men prislappen på nya flaggskeppet är också därefter.

Att ribbåtar har förmåga att lasta mycket folk är knappast något nytt men när det kommer till Zodiacs nya flytetyg talar vi om en båt i en klass för sig själv. Tillverkaren själv beskriver den som båten med stort B för de som vill ha stora ytor och gott om plats att strosa runt på.

Och det med all rätt.

Plats för hela släkten

Svärmor, hundar, morfar och några därtill. Ja ombord på Zodiac X10CC finns det plats för hela släkten att lapa sig i solen eller sitta runt matbordet och avnjuta en sommarlunch innan man bränner tillbaka mot hemmahamnen igen.

Med det sagt är man dock inte bunden till att ta sig tillbaka. Under centerkonsollen finns det sovplats för två och dessutom ett fullutrustat pentry samt toalett.

Men allt detta och den långa listan av tillval kommer också med ett pris.

Rejält motorpaket med ännu större bränsletank

Maxeffekten att hänga på akterspegeln ligger på 900 hästkrafter men det motorpaket som testats av tillverkaren själv är den något mer modesta kombon av två Mercury-snurror på 400 hästkrafter vardera. Med dessa kan man vänta sig en toppfart på cirka 60 knop.

Men ska det smaka så kostar det.

I marschfart förbrukar denna 10-metersrib cirka tre liter per sjömil vilket ger skäl för bränsletanken på hisnande 760 liter. Tillräckligt för att köra tre enkelturer mellan Stockholm och Mariehamn.

Sen var det frågan om priset..

Med det grundläggande motorpaketet på två gånger 300 amerikanska hästkrafter, kylskåp, kuddar, bord, ryggstöd och lite annat lull lull landar priset på strax över 4 000 000 svenska kronor.

För den som är intresserad kommer Zodiac att börja ta beställningar under året och väntas kunna leverera de första båtarna i början av 2025.