Yamarin 80 DC – både sport och familjekomfort?

I väntan på testen av Yamarin 80 DC publicerar vi några tidiga intryck av sagda båt från sensommarens båtmässa i Helsingfors. Det och en pinfärsk teaser (videon ovan) från testkörngen. Häng med!

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Yamarin 80 DC samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Yamarin 80 DC är bara en av de 300 båtar som visas på den pågående flytande båtmässan i Helsingfors som för övrigt har vuxit till den största flytande båtutställningen i Nordeuropa.

Så, Gustav Morin, vad fick du för intryck?

Yamarin 80 DC känns som en daycruiser som är något mer än bara en sportbåt för enstaka övernattningar till nöds. Litet av en familje- och rentav semesterbåt faktiskt.

På vad sätt?

Den är helt enkelt smart disponerad. Ta bara en sådan sak som trappan som leder mellan sittbrunnen och som förskjuten till babords sida istället för att trona och ta plats i mitten. Det gör att man får en obruten sikt genom vindrutan vilket man inte är bortskämd med på moderna daycruisers, säger Gustav.

Vad mer?

– Jo, och sen har den ett par nya friska designgrepp. Den ena i form av en liten nedsänkning av gångbordet på babords sida.

Nya Yamarin 80 DC är full av frestande finesser. Hamnen återkommer med en test inom kort.

Som underlättar passagen till fördäcket?

– Ja, eller nej, eller jo… Om den verkligen gör det återstår att se i en framtida test. Och så var det ju schäslongen…

Schäslongen?

Ja, eller divanen eller vad man ska kalla den, Hur som helst är det någon slags halvligg-fåtölj inne i ruffen direkt på babord sida som jag inte vet vad jag ska tycka om. Även den får jag återkomma till i testen.

Låt mig gissa – du har satt upp Yamarin 80 DC på Hamnens lista ”båtar att testa asap”?

– Jajamen!, avslutar Gustav Morin. (Uppdatering: Testen av Yamarin 80 DC är nu publicerad.)

Pressreleasen i sin helhet:

Nya Yamarin 80 DC är en kombination av praktisk, nordisk funktion och influenser från båtlivet kring Medelhavet.

Yamarin utökar sitt modellprogram med en 8-meter lång Day Cruiser, designad för den globala marknaden. Den här nya modellen är en innovativ kombination av en Day Cruiser och en Walkaround båt.

Nya Yamarin 80 DC skiljer sig från typiska nordiska Day Cruisers, och även från Yamarins övriga modeller, och då särskilt när det kommer till designen av fördäcket, som förenklar ombordstigning längs båtens långsidor.
“Våra båtar har alltid varit väldigt populära i de Finland, Sverige och Norge, men vår utgångspunkt när vi designade den här nya Day Cruisern, var att den också skulle tilltala båtfolk på Medelhavet, Florida och Australien,” säger Artturi Niittynen, Sälj- och marknadsdirektör på Yamarin.

Annorlunda fördäck

Nya Yamarin 80 DC skiljer sig från typiska nordiska Day Cruisers, och även från Yamarins övriga modeller, särskilt när det kommer till designen av fördäcket, som förenklar ombordstigning längs båtens långsidor. Passagen från den skyddade sittbrunnen går längs båtens babordssida, till skillnad från dagens Day Cruisers där passagen vanligtvis går i mitten av båten.

På babords sida om öppningen ner till förpiken, finns en nedsänkt, skyddad passage som leder upp till fördäcket. Passagen, som påminner om en Walkaround, har en öppningsbar vindruta och dörr. Fördäcket i sin tur har ett skyddande räcke och är helt platt, vilket gör det enkelt att stå och röra sig på däcket vid tilläggning. Det är också en utmärkt plats för en solbädd.

Innovativa lösningar

”Passagen till fördäcket längs sidan möjliggör också en större skjutdörr ner till förpiken, jämfört med de traditionella lösningarna. Vilket gör det enklare att röra sig mellan förpiken och sittbrunnen,” förklarar Yamarins Marknadschef Johan Finnberg.

De innovativa lösningarna gör att nya Yamarin 80 DC, utan kompromisser, anpassar sig till olika typer av båtliv. I de nordiska länderna lägger man ofta till med fören först mot de grunda stränderna, så där är en säker passage till och över fördäcket ett stort plus. Stora Day Cruisers används ofta för lite längre resor som varar flera dagar, och då är bekväm övernattning extra viktig.

Trivs i Medelhavet

Kring Medelhavet, å andra sidan, lägger båtarna oftast till med aktern först, så fördäcket används primärt som en yta att vara och umgås på. Samtidigt måste det vara enkelt och säkert att röra sig där när man fäster ankar- eller förtöjningslinor. Förpiken fungerar som en bekväm plats där man kan vila eller byta om.

Utmanar de nordiska traditionerna

Designarbetet med den nya modellen började för två år sedan. Yamarins egna designteam fick support av R2 Marine, vars fokus primärt var på skrovdesign och funktionalitet. Även Northern Works, som är experter på fordonsplanering och design, supporterade under ledning av designern Miika Heikkinen och båtdesignern Marco Casalli från Rom.

“Marco Casalli presenterade nya idéer och utmanade den traditionella nordiska designfilosofin för Day Cruisers. Mer precist, så kombinerade han de positiva egenskaperna i lösningarna från både Walkarounds och Day Cruisers, vilket gör det möjligt att använda fördäcket mer flexibelt utan att kompromissa med utrymmet i förpiken eller skyddet från vindrutan,” säger Niittynen.

Dubbelkoj under sittbrunnen

Nya Yamarin 80 DC har en rymlig förpik, med stort ljusinsläpp tack vare stora skrovfönster samt en däckslucka. På babordssidan, under passagen till fördäcket, finns en bekväm divan med fin utsikt genom det intilliggande skrovfönstret. Dessutom finns en separat, rymlig toalett i förpiken. Från förpiken når man också ytterligare en rymlig kojplats som är placerad under sittbrunnen, där två vuxna kan sova skönt.

Sittbrunnen är båtens hjärta

Båtens verkliga hjärta är den rymliga sittbrunnen, där upp till åtta personer bekvämt kan umgås. Pentryt på babordssidan är utrustat med en spis, ett kylskåp och en diskho samt gott om förvaringsutrymme. Vid användning öppnas pentryts lock upp och blir en praktisk bänkskiva.

“Storleken på sittbrunnen ökar markant när ryggstödet på förarplatsens dubbelsits lutas föröver. Aktersoffans ryggstöd kan också fällas ned och förvandlas då till en härlig solbädd,” säger Marknadschef Johan Finnberg.
Yamarin Q Smart Display är en integrerad del av båten, precis som utombordaren, Yamaha F300 V6. Standardutrustningen inkluderar en 16” Q-display med Navionics elektroniska sjökort, och en dubbeldisplay finns som tillval.

“Båten har designats kring dessa komponenter. Vilket bidrar till en tydligt utformad förarplats, som i sin design har specifika platser för skärmar, Yamahas mätinstrument och joysticken som styr motorn, samt eluttag för att ladda telefoner,” säger Finnberg.

Lätt att röra sig

Utöver att det är enkelt att röra sig över och från fördäcket, har båten också en fri och jämn passage från aktern. Badplattformarnas ytor är täckta med halkfritt Softdeck, som är mycket slitstarkt och skönt att gå på även barfota. Badplattformarna sträcker sig runt främre delen av utombordaren, och framför dem finns ett rymligt kapellgarage.

Standardutrustningen inkluderar en elektrisk toalett, kylskåp, en 16” Yamarin Q Smart Display, Navionics elektroniska sjökort och Softdeck i sittbrunnen. Extrautrustning inkluderar en andra 16” Smart Display, värmare eller luftkonditionering, en bimini eller kapell, ett bord till sittbrunnen, en solbädd till fördäcket.

Över 50 år med Yamarin

Yamarin-båtar har tillverkats sedan 1972 och har alltid varit ”powered by” Yamahas utombordare. Den nya Yamarin 80 DC kompletterar modellprogrammet och placerar sig mellan två moderna Day Cruisers, Yamarin 67 DC (6,76 m / 250 hk) och flaggskeppet Yamarin 88 DC (8,8 m / 425 hk). Den populära Yamarin 79 DC (8,02 m / 300 hk) kommer också finnas kvar i modellprogrammet tillsammans med den nya modellen.

Yamarins modellprogram inkluderar totalt sex Day Cruisers, tre Bow Riders och två Side Consoles. Den minsta modellen är den mångsidiga Yamarin 46 SC, med en längd på strax över 4,6 meter, och den största modellen är Yamarin 88 DC, som är nästan nio meter lång och utrustad med två sovhytter.

Premiär i Helsingfors

Yamarin 80 DC kommer att presenteras för första gången på Flytande båtutställningen i Helsingfors, som pågår från den 17 till den 21 augusti i Drumsö, sedan kommer den vara med på den flytande båtmässan, Båter i Sjøen, i Oslo som öppnar den 31 augusti, därefter i september på Southampton Boat Show i England och i oktober på den internationella båtmässan Fort Lauderdale Boat Show i Florida.

Yamarin 80 DC:
Antal sittplatser: 10
Vikt: 2200 kg
Totallängd: 8,3 m
Bredd: 2,6 m
Motorintervall: 225–300 hk
Maximal hastighet: ca 43 knop
Mest bränsleeffektiva hastighet: ca 27 knop (1,6 liter per nautisk mil)