Cool lyx från X-Yachts

Danska X-Yachts planerar en ny serie av cruisingbåtar modell större. Först ut är 63-fotaren X6 som är något utöver det vanliga och kommer att premiärvisas i början av 2015.

Stor, snabb och lätthanterlig. Det är egenskaper som utlovas i nya X6. Meningen är att den ska kunna hanteras av en eller två personer och för ändamålet är denna snabbseglande cruiser begåvad med allt vad som kan tänkas underlätta handhavandet. Till exempel rullsegel, elvinschar och självslående försegel. Eller allt som krävs för modern ”knappsegling” som det brukar heta.

Pilot house
Vidare har X6 dubbla roder och byggs i vakuum-injicerad epoxi. Salongen ska bli ljus, upphöjd och luftig och däcket ska vara lätt att röra sig på med stora fria ytor. Till finesserna hör också ett garage i akterspegeln som är stort nog att rymma en 3,20 meter lång jet-driven RIB för landförbindelse när man har ankrat på svaj. Det är grundstommen. Därefter är det i mångt och mycket upp till beställaren hur han eller hon vill ha sin båt.

Sittbrunnen som är uppdelad i en främre och en bakre del kan möbleras med en U- och/eller L-bänk med eller utan tillhörande sittbrunnsbord som kan göras om till solbädd.

Fler valmöjligheter
Även inredningsmässigt är valmöjligheterna många när det gäller såväl färgsättning som snickerier. Man kan få ett pentry (läs fullfjädrat modern kök med allt av modern köksutrustning som mikrovågsugn, disk- och tvättmaskin) i gammal stil med vackra snickerier eller i modern stil med arbetsytor som är mer praktiska och lätta att hålla rena.

Till sist måste beställaren bestämma sig för om båten ska ha tre eller fyra hytter, kanske ett extra stort kök eller kanske rentav också ett arbetsrum? Möjligheterna är många och varvets vilja att tillfredsställa kunden stor. Till detta kommer möjligheten att få ett navigationsutrymme eller en så kallad mediacentral med allt tänkbart av modern navigationsutrustning, datorer och IT.


X-Yachts X6 (preliminära uppgifter)

Längd: drygt 19 m
Bredd: ca 5,40 m
Vikt: ca 29 500 kg
Motor: 160 – 200 hk
Pris: Ej klar
Mer info: www.x-yachts.com